Kirk prešel obalo zahodne Evrope: podiral drevesa in odkrival strehe

Svet 09. Okt 202415:19 1 komentar
Tropski ciklon Kirk
Santiago de Compostela. (Foto: PROFIMEDIA)

Ostanki oslabljenega tropskega ciklona Kirk so z Atlantika prešli obale zahodne Evrope. Potem ko je neurje na Portugalskem prekinilo oskrbo z elektriko več kot 300.000 gospodinjstev in podiralo drevesa tudi v Španiji, je v Francijo prineslo močne vetrove in obilno deževje. Francoske oblasti so zato v 30 departmajih izdale oranžno vremensko opozorilo.

Portugalska civilna zaščita je poročala o več kot 1.300 incidentih v povezavi z neurjem, ki so se zgodili od torka do danes. Zaradi valov, ki so dosegali višino sedmih metrov, so za celotno obalo razglasili rumeno vremensko opozorilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neurje je najhuje prizadelo okolico mesta Porto, kjer je ciklon izruval 400 dreves. Drugod na severu države prav tako poročajo o poškodovanih avtomobilih in motenih železniških povezavah.

Tropski ciklon Kirk
Nazare, Portugalska. (Foto: PROFIMEDIA)
Tropski ciklon Kirk
Nazare, Portugalska. (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi v Španiji so pristojne oblasti na severu in severozahodu države izdale oranžno vremensko opozorilo. Napovedujejo, da lahko v regiji Asturija vetrovi dosežejo hitrost do 140 kilometrov na uro.

V sosednji Galiciji je zaradi zemeljskih plazov in podrtih dreves oviran promet v določenih urbanih predelih. O večji škodi ne poročajo.

Tropski ciklon Kirk
Santiago de Compostela. (Foto: PROFIMEDIA)
Tropski ciklon Kirk
Alava, Baskija. (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi v Franciji so pristojne oblasti izdale vremensko opozorilo – meteorološka agencija Meteo France je danes izdala oranžno opozorilo v 30 departmajih.

Tropski ciklon Kirk
Pariz. (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje