Kitajci lahko začnejo graditi avtoceste v Republiki Srbski

Svet 16. Sep 202413:59 0 komentarjev
Srbija gradnja
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Vlada entitete Bosne in Hercegovine Republike Srbske je sporočila, da kitajska družba Shandong lahko začne gradnjo avtoceste med Banjaluko in Prijedorom.

Vrednost 40 kilometrov dolge avtoceste je približno 300 milijonov evrov, zaradi zapletov glede gradbenih dovoljenj pa bi se konec del, predviden za leto 2026, lahko zamaknil, poročajo mediji BiH.

Vlada Republike Srbske je izpolnila vse obveznosti, povezane s projektom gradnje avtoceste med Banjaluko in Prijedorom, so pred dnevi po poročanju banjaluškega časnika Nezavisne novine sporočili iz vlade te entitete. Dodali so, da od kitajskega partnerja, družbe Shandong Hi-Speed International (SDHS), pričakujejo začetek gradbenih del na tej avtocesti do konca meseca.

Shandong je leta 2018 podpisal pogodbo o koncesiji za avtocesto med Banjaluko in Prijedorom, ki določa gradnjo avtoceste v dolžini 42 kilometrov v vrednosti 300 milijonov evrov.

Začetek gradnje so oblasti entitete napovedale že pred tremi leti in takrat ocenile, da bi avtocesto lahko končali do pomladi 2026.

Kot je maja poročala bosansko-hercegovska izdaja poslovnega portala Ekapija, je družba Shandong dobila gradbeno dovoljenje samo za 15,7 kilometra avtoceste od 42. Čeprav je to le tretjina avtoceste, so iz ministrstva za promet entitete takrat sporočili, da bo gradnja potekala po načrtih. Zatrdili so tudi, da so rešili večino premoženjsko-pravnih razmerij.

Družba Shandong je eden največjih vlagateljev v Srbiji, tam med drugim gradi avtocesto med Beogradom in Novim Sadom v dolžini 105,4 kilometra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!