Kitajska aktivistko gibanja jaz tudi obsodila na pet let zapora

Svet 14. Jun 202410:44 1 komentar
kitajska
Protest v podporo priprtim aktivistom (Foto: PROFIMEDIA)

Sodišče v kitajskem Guandžovu je novinarko in aktivistko gibanja #jaztudi (#MeToo) Sofio Huang Šuečin zaradi "spodbujanja k spodkopavanju državne oblasti" obsodilo na pet let zapora, je sporočila skupina njenih podpornikov. Huang je v svojem delu med drugim pisala o lastnih izkušnjah spolnega nadlegovanja na delovnem mestu.

Sodišče je novinarko Sofio Huang Šuečin obsodilo skupaj z njenim sodelavcem Vangom Džjanbingom, ki je dobil tri leta in štiri mesece zapora, je na omrežju X sporočila skupina za njuno osvoboditev.

Huang so obsodili na podlagi obtožb o “objavljanju izkrivljenih, provokativnih člankov in govorov”, s katerimi naj bi na družbenih omrežjih napadala vlado. Obtožena je bila tudi “zbiranja organizatorjev iz tujine za sodelovanje pri spletnem usposabljanju za ‘nenasilne akcije'”.

Vang je bil obtožen objavljanja “neresničnih člankov in govorov”, v katerih naj bi napadal kitajski politični sistem in vlado, in pa članstva v “subverzivnih tujih spletnih skupinah”, med katerimi je bila skupina za ohranjanje spomina na smrtonosno zatrtje protestov na Trgu nebeškega miru leta 1989.

Skupaj sta organizirala tudi srečanja v Guandžovu, na katerih sta po navedbah oblasti pod pretvezo razpravljanja o družbenih vprašanjih “spodbujala nezadovoljstvo udeležencev” z oblastmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je obtožbe označila za zlonamerne in povsem neutemeljene. Po njenih navedbah sta bila aktivista obsojena izključno zaradi uveljavljanja pravice do svobode izražanja.

Huang je sicer na družbenih omrežjih med drugim pisala o svojih izkušnjah spolnega nadlegovanja na delovnem mestu, ko je kot mlada novinarka delala na kitajski tiskovni agenciji. Leta 2021 sta bila z Vangom pridržana, sojenje pa je potekalo za zaprtimi vrati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje