Kitajska bo tujim državljanom prepovedala posvojitve otrok

Svet 06. Sep 202416:40 0 komentarjev
Blinken na Kitajskem
Foto: PROFIMEDIA

Kitajska je napovedala ukinitev dolgoletne prakse posvojitev za tujce, prek katere je bilo v zadnjih treh desetletjih v tujini posvojenih najmanj 150.000 kitajskih otrok, največ v ZDA.

Odločitve v Pekingu niso pojasnili, je pa zunanje ministrstvo sporočilo, da je sprememba “v skladu z mednarodnimi sporazumi”.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je v četrtek dejala, da bo Peking v prihodnje tujim državljanom dovolil posvojitev kitajskih otrok le v primeru, če gre za njihove sorodnike. Razloga za to odločitev ni pojasnila, dejala je le, da je v skladu z mednarodnimi sporazumi.

Napovedana prepoved je povzročila negotovost zlasti za več sto družin v ZDA, ki so trenutno v postopku posvojitve otrok iz Kitajske, poroča britanski BBC. V Združenih državah so namreč v zadnjih 30 letih posvojili več kot 82.000 kitajskih otrok, kar je največ med vsemi državami.

V Pekingu so ameriškim diplomatom pojasnili, da se bodo vsi postopki za posvojitev zaustavili, razen v primeru izjeme za sorodnike. Mao Ning se je ob tem zahvalila družinam “za njihovo željo in ljubezen pri posvojitvi otrok iz Kitajske”. Washington je od kitajskega ministrstva za zunanje zadeve zahteval pojasnila.

Na Kitajskem je bila sicer dolga leta v veljavi t.i. politika enega otroka, zaradi katere so se morale številne družine odpovedati svojim otrokom, preden so jo leta 2016 ukinili. Oblasti so namreč trenutno bolj zaskrbljene, da se na Kitajskem rojeva premalo otrok, soočajo se tudi s staranjem prebivalstva.

Pomagale niso niti nove politike, ki jih je Peking leta 2021 uvedel z namenom spodbujanja rodnosti, vendar ta še naprej upada – leta 2023 se je skupno število prebivalcev države prvič po 60 letih zmanjšalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!