Kitajska proti Tajvanu poslala več vojaških letal, dronov in bojnih ladij

Svet 26. Sep 202409:32 1 komentar
ladji kitajske obalne straže
Foto: PROFIMEDIA

Kitajska je v bližino Tajvana znova poslala več deset vojaških letal in dronov ter osem bojnih ladij, je danes sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo.

Gre za nov primer naraščanja napetosti v regiji, k čemur je pripomoglo tudi sredino plutje japonskih, avstralskih in novozelandskih bojnih ladij skozi Tajvanski preliv.

Ministrstvo je sprva poročalo, da je v 24 urah v bližini Tajvana opazilo 43 kitajskih vojaških letal in osem plovil. Pozneje je sporočilo, da je vojska zaznala še dodatnih 29 letal in dronov. “Od teh jih je 21 prečkalo sredinsko črto Tajvanskega preliva in vstopilo v naše severno, osrednje in jugozahodno identifikacijsko območje zračne obrambe,” je dodalo.

Gre za nov primer že dlje časa trajajočega naraščanja napetosti med Kitajsko in Tajvanom, ki ga Peking vidi kot del svojega ozemlja. Kitajska je v zadnjih letih okrepila vojaško prisotnost na območju okoli Tajvana, kamor redno pošilja letala in plovila.

V sredo je Peking poskusno izstrelil medcelinsko balistično raketo, ki je padla v Tihi ocean. Do izstrelitve so bile med drugim kritične Japonska, Avstralija in Nova Zelandija, ki so v sredo v Tajvanski preliv poslale bojne ladje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju japonskih medijev je japonska bojna ladja prvič zaplula skozi ožino, da bi uveljavila svobodo plovbe. Ločeno sta v ožino zapluli še avstralski in novozelandski vojaški ladji. “To je bila rutinska dejavnost, skladna z mednarodnim pravom, vključno s pravico do svobode plovbe,” je povedal tiskovni predstavnik novozelandske mornarice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje