Kitajska v novih vojaških vajah obkolila Tajvan: “To je opozorilo”

Svet 14. Okt 202407:04 > 14:59 5 komentarjev
Kitajske ladje obkolile Tajvan
Kitajske ladje obkolile Tajvan (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska je danes izvedla nove obsežne vojaške vaje v bližini Tajvana, ki ga je obkolila z ladjami in letali. Glede na navedbe Pekinga gre za opozorilo tistim, ki si prizadevajo za neodvisnost otoka, kjer so nove vaje obsodili kot neracionalne. Razmere pozorno spremljajo tudi v EU in ZDA, kjer Kitajsko pozivajo k zadržanosti.

V okviru vaj je Kitajska v vode okrog Tajvana napotila ladje, območje so preletavala tudi vojaška letala. Vojska je kot cilj navedla preverjanje pripravljenosti enot, med drugim na blokado ključnih pristanišč in območij ter napade na pomorske in kopenske tarče. Na območje je ladje napotila tudi kitajska obalna straža, ki po lastnih navedbah izvaja preglede območja okrog otoka.

Peking je sporočil, da vaje služijo kot svarilo “separatističnim dejanjem tajvanskih sil za neodvisnost”. Šlo naj bi za legitimno in nujno operacijo za zaščito državne suverenosti in narodne enotnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vaje sicer sledijo govoru tajvanskega predsednika Laj Čing Teja, ki se je minuli teden znova zavezal, da se bo uprl morebitnim kitajskim poskusom priključitve otoka ali posegom v tajvansko suverenost.

Tajvan vaje označil za provokacijo

Tajvan je nove vaje označil kot provokacijo in neracionalno dejanje ter sporočil, da je v odziv razporedil ustrezne sile. Otoki v bližini, s katerimi upravlja Taipei, so v stanju okrepljene pripravljenosti, ladje in letala pa se bodo glede na napovedi tajvanskega obrambnega ministrstva na sovražne situacije ustrezno odzvale.

Po navedbah uradnika z obrambnega ministrstva so skupno v bližini Tajvana zaznali 125 kitajskih letal, kar po njegovih besedah predstavlja rekordno število kitajskih letal v okolici Tajvana v enem dnevu. Zaznali so tudi sedem vojaških ladij. Ministrstvo zagotavlja, da zračni promet in pristaniška dejavnost kljub vajam potekata običajno. Lai je sklical varnostno srečanje na visoki ravni.

Kitajske ladje obkolile Tajvan
Tajvanska obalna straža opazuje kitajske ladje (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajska je medtem pozneje sporočila, da je uspešno zaključila vojaške vaje in dodala, da so te “v celoti preizkusile integrirane zmogljivosti skupnega delovanja njenih enot”. ZDA so v odzivu javile, da so dejanja Kitajske neupravičena in prinašajo tveganje za novo zaostritev napetosti. Razmere pozorno spremljajo in pozivajo Peking, naj ravna zadržano.

Tudi EU je danes vse strani pozvala k zadržanosti in poudarila, da je stabilnost v Tajvanski ožini strateškega pomena za svetovno varnost. “Nasprotujemo vsem enostranskim ukrepom, ki s silo ali prisilo spreminjajo status quo,” je še dejala Nabila Massrali, tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok obravnava kot del svojega ozemlja. V zadnjih letih je Kitajska okrepila vojaško dejavnost okrog otoka, kamor redno pošilja svoje ladje in letala.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje