Kljub pozivom k umiku kandidature se Joe Biden ne da: “Nikamor ne bom odšel”

Svet 05. Jul 202407:29 2 komentarja
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Po neuspešnem televizijskem soočenju in ugibanjih o morebitnem odstopu od kandidature je ameriški predsednik Joe Biden v četrtek na prazničnem dogodku v Beli hiši samozavestno zagotovil, da ne odhaja nikamor.

Eno redkih predvolilnih soočenj med kandidatoma za novega ameriškega predsednika, Joejem Bidnom in Donaldom Trumpom, odmeva že skoraj en teden. Bidnu namreč ni uspelo pomiriti skeptikov iz stranke, pa tudi volilcev, ki so si želeli potrditve, da je primeren kandidat demokratov.

V prvem soočenju med ameriškima politikoma po letu 2020 je Biden namreč deloval zmedeno in medlo, njegov glas je bil hripav – domnevno zaradi prehlada –, večkrat se je zarekel in izgubil tok misli, s tem pa le še povečal dvome, ki so bili med demokrati prisotni že prej, in sicer ali je še sposoben opravljati svoje dolžnosti. Demokratski član kongresa Lloyd Doggett iz Teksasa pa je bil prvi med njimi, ki je Bidna tudi javno pozval k umiku iz predsedniške tekme.

“Prav imate. Nikamor ne bom odšel”

Biden je sicer priznal, da je na soočenju prejšnji teden zamočil, svoj neprepričljivi nastop proti Trumpu pa označil za napako. Ob tem Američane prosil, naj ga namesto po 90-minutni debati sodijo po njegovih treh letih in pol v Beli hiši.

Biden je nato v četrtek na pikniku na vrtu Bele hiše gostil aktivne pripadnike ameriške vojske. Po krajšem nagovoru, pri katerem se je kljub branju nekajkrat zarekel, se je nato obrnil h gostom, med pogovorom pa tudi zagotovil, da ne odhaja. Eden od podpornikov mu je namreč dejal, da naj se bori še naprej, nakar je Biden odgovoril: “Imate me. Nikamor ne bom odšel.”

Malo kasneje je imel Biden tudi uradni nagovor ob dnevu neodvisnosti, ki pa je bil precej kratek.

Naslednji večji nastop bo danes, ko bo imel televizijski intervju. Bivši predsednik Trump je Bidna medtem povabil na novo soočenje, na katerem bi čisto sama razpravljala o prihodnosti države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje