Pritožba ni pomagala, Google mora plačati rekordno kazen

Gospodarstvo 14. Sep 202214:39 0 komentarjev
Google
PROFIMEDIA

Splošno Sodišče EU v Luksemburgu je potrdilo ugotovitve Evropske komisije, ki je leta 2018 zaradi kršenja konkurence spletnemu velikanu Google izrekla rekordno kazen. Kazen zaradi zlorabe prevladujočega položaja pri operacijskem sistemu Android je Googlu sodišče sicer nekoliko znižalo na 4,1 milijarde evrov, a ostaja najvišja izrečena doslej.

Drugostopenjsko sodišče EU v Luksemburgu je po navedbah tujih tiskovnih agencij v izjavi, s katero je pospremilo sodbo, zapisalo, da je Google zato, da bi utrdil svoj brskalnik, vpeljal nezakonite omejitve za proizvajalce mobilnih naprav, ki so koristili njegov operacijski sistem Android.

Ob tem pa je sodišče glede na preučitev trajanja kršitve znižalo kazen, ki jo je ameriškemu spletnemu gigantu naložila komisija, s 4,34 na 4,125 milijarde evrov. Ne glede na to kazen Googlu na ravni EU ostaja rekordno visoka.

Rekordno kazen je Googlu leta 2018 naložila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, ki je bila prepričana, da je podjetje potrošnike prikrajšalo za prednosti, ki jih prinaša učinkovita konkurenca. Evropska komisija je odločitev sprejela po triletni preiskavi.

Google se je pritožil na sodišče v Luksemburgu, a ni uspel z argumenti, da je bilo ukrepanje Evropske komisije neutemeljeno.

V spletnem velikanu so trdili, da odločitev komisije zanemarja dejstvo, da telefoni z Androidom tekmujejo z Applovimi pametnimi telefoni, ki imajo svoj operacijski sistem z vgrajenimi aplikacijami. V ameriškem tehnološkem podjetju Apple dajejo jasno prednost lastnim storitvam, kot je Safari na iphonih, so opozarjali.

“Razočarani smo, da sodišče ni v celoti zavrglo odločitve EU,” so se danes odzvali v Googlu. “Android je ustvaril več izbire za vse, ne manj, in podpira na tisoče uspešnih podjetij po vsem svetu,” so navedli.

Medtem pa so zadovoljni v industrijski skupini FairSearch, zaradi katere se je preiskava zoper Google v EU leta 2013 sploh začela. Google zdaj ne bo več mogel vsiljevati svoje volje proizvajalcem telefonov, je dejal odvetnik skupine Thomas Vinje.

V Evropski komisiji pa so pojasnili, da so odločitev evropskega sodišča v Luksemburgu vzeli na znanje, da bodo sodbo skrbno preučili in se odločili o možnih nadaljnjih korakih.

Odločitev sodišča v Luksemburgu po navedbah AFP še ne pomeni nujno konca zgodbe. Obe strani se namreč lahko pritožita še na najvišje sodišče v uniji, Sodišče EU (ECJ), ki bi lahko tako imelo zadnjo besedo o višini kazni.

Evropska komisija je sicer pod Vestagerjevo zoper Google ukrepala v treh odmevnih primerih. Naložila mu je tudi 2,4 milijarde evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu s tem, da je dajal nezakonito prednost svoji storitvi primerjave cen, ter 1,49 milijarde evrov kazni zaradi omejevanja tekmecev pri posredovanju spletnih oglasov v okviru programa AdSense.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!