Kljub težavam Nasino plovilo pristalo na Mednarodni vesoljski postaji

Svet 07. Jun 202410:26 0 komentarjev

Vesoljsko plovilo Starliner je v četrtek z dvema astronavtoma pristalo na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), a je znova imelo več tehničnih težav.

Nasino plovilo Starliner je pristalo na vesoljski postaji, a je na poti imelo več tehničnih težav.

Po težavah z motorji se je tako Starlinerju uspelo priklopiti na MVP šele v drugem poskusu, je razvidno s posnetkov ameriške vesoljske agencije Nasa.

Po pristanku sta astronavta Barry Wilmore in Sunita Williams izstopila iz Starlinerja in pozdravila ostale prebivalce vesoljske postaje. Na MVP bosta ostala približno sedem dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na Starlinerju, ki ga pestijo tehnične težave, so odkrili še dve uhajanji helija, eno pa že pred izstrelitvijo. Po oceni Nase uhajanja niso predstavljala nevarnosti za sam polet v vesolje. Vse tri luknje sedaj opazujejo, ventile so zaprli, plovilo pa je stabilno, so še zagotovili pri Nasi.

Starliner, ki ga izdeluje ameriški Boeing, naj bi bil vesoljsko plovilo za večkratno uporabo, s katerim bi Nasa na MVP prevažala posadko. Misija se že leta spopada z zamudami in prihaja v težkih časih za Boeing, ki se sooča s krizo glede varnosti potniških letal.

Starliner je po programih Mercury, Gemini in Apollo v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, raketoplanu Space Shuttle od leta 1981 do 2011 ter SpaceX-ovem Crew Dragon od leta 2020 postal šesta vrsta vesoljskega plovila, ki so ga izdelali v ZDA in prevaža astronavte.

Boeingov Starliner je v vesolje ponesla Nasina raketa Atlas V, ki jo namerava vesoljska agencija uporabiti za vrnitev astronavtov na luno po pol stoletja premora.

Starliner Starliner
Foto: Steve Nesius/REUTERS
Starliner Starliner
Foto: Joe Skipper/REUTERS
Starliner Starliner
Foto: Joe Skipper/REUTERS
Starliner Starliner
Foto: Steve Nesius/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!