Komisija ostro nad Madžarsko, ker grozi, da bo prebežnike poslala v Bruselj

Svet 10. Sep 202416:06 5 komentarjev
Migranti
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Pošiljanje prebežnikov v Bruselj, s čimer je zagrozila Madžarska, bi pomenilo kršitev prava EU, so sporočili na Evropski komisiji in dodali, da bodo v zvezi s tem uporabili vse razpoložljive pristojnosti.

V Budimpešti so konec avgusta napovedali, da bi lahko Madžarska prebežnikom, ki bodo vstopili v državo, na meji ponudila možnost, da jih brezplačno prepelje v Bruselj, kjer naj bi se nato prosilci za azil z Evropsko komisijo sami pogajali o svoji oskrbi.

Grožnja je povezana z junijsko odločitvijo Sodišča EU, ki je Madžarski naložilo kazen več kot 200 milijonov evrov zaradi neizvršitve sodbe sodišča iz leta 2020 na področju azilne politike. Med drugim naj Madžarska ne bi spoštovala pravil prava unije na področju postopkov v zvezi s priznanjem mednarodne zaščite in vračanjem državljanov tretjih držav.

Šlo je zlasti za omejevanje dostopa do postopka mednarodne zaščite, nezakonita pridržanja prosilcev za azil na tranzitnih območjih in kršitev njihove pravice, da ostanejo na Madžarskem do sprejetja dokončne odločbe.

O možnosti pošiljanja prebežnikov v Bruselj naj bi sicer madžarske oblasti razmislile v primeru, da jim ne bo uspelo doseči razumnega dogovora s komisijo glede omenjene sodbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje