Korporativna Amerika ušla izpod nadzora, zaslužil je 150.000 dolarjev na dan

Gospodarstvo 29. Jan 202306:131 komentar
The Walt Disney
PROFIMEDIA

Presenetljivo celo za Američane: v vsega treh mesecih dela za korporacijo Disney je nekdanji novinar, ki je prestopil na "drugo stran", zaslužil bajne vsote. Kot je preračunal CNN, je v teh treh mesecih dela za Disney zaslužil neverjetnih 150.000 dolarjev na dan. CNN poroča, da je to primer, ki kaže, da je korporativna Amerika ušla izpod nadzora. A kako mu je to uspelo in kaj ima s tem piarovska nočna mora?

V Disneyjevih poslovnih poročilih, o katerih je minuli teden prvi poročal Wall Street Journal, je bilo videti nekaj presenetljivega celo za Američane.

V poročilih je namreč omenjeno tudi izjemno kratko, a silno dobičkonosno službovanje Geoffa Morella.

Novinarji pogosto rečejo, da tisti njihovi kolegi, ki se preselijo v delo na področju odnosov z javnostmi, prestopijo na drugo oziroma, kot se tudi rado reče, na temno stran. Torej na stran, kjer se resnice ne išče, ampak se jo prilagaja.

Takšen primer je tudi Morrell. Bil je nekdanji novinar, nato pa je postal tiskovni predstavnik Pentagona, za tem v Londonu tiskovni predstavnik korporacije British Petroleum, lani pa se je iz Londona preselil v Los Angeles, saj je postal direktor Disneyjevega oddelka za odnose z javnostmi in odnose z oblastmi. A to je bil vsega tri mesece.

Geoff Morrell
Wikimedia Commons (Geoff Morrell)

Morrell je bil eden izmed top direktorjev v korporaciji Disney od januarja do aprila lani, a je kljub zelo kratkemu času, ki ga je preživel na tem delovnem mestu in v tej korporaciji, zaslužil neverjetnih 150.000 dolarjev (138.000 evrov) na dan, je poročal CNN. 

Ta znesek je vključeval plačo, bonuse in 495.000 evrov za selitev družine iz Londona v Los Angeles ter dodatnih 460.000 evrov za “upoštevanje posebnih okoliščin”, saj je moral po odhodu družino ponovno preseliti.

Poleg tega je Disney odkupil tudi preostanek Morrellove pogodbe. V tekočem poslovnem letu, ki se konča 1. oktobra, bo prejel dodatnih 3,68 milijona evrov za izplačilo preostanka pogodbe, skupaj z bonusom, ki bi ga prejel za leto 2022.

dolarji
PROFIMEDIA

Tako bo Morrell ob upoštevanju neizkoriščenega dodatka za uspešnost in še neizplačanih plačil skupaj prejel kar 9,5 milijona dolarjev za vsega tri mesce dela v korporaciji Disney. Nekateri viri v Disneyju so za CNN sicer povedali, da je ta številka za dva milijona manjša, a obenem naj bi Disney za 4,5 milijona dolarjev odkupil tudi Morrrellovo hišo, ob tem pa sprejel tudi tveganje, ali jo bo lahko po ceni, po kateri jo je kupil, tudi prodal.

Morrell si je medtem že priskrbel novo službo, od januarja letos je predsednik oddelka za strategijo in globalne komunikacije podjetja Teneo, svetovalnega podjetja za direktorje, svojega lukrativnega “paketa” pri Disneyju za CNN ni želel komentirati, Disney pa razen podatkov, ki so v njihovem poslovnem poročilu, tudi ni želel pojasniti nič drugega.

A zakaj je Morell Disney zapustil po vsega treh mesecih?

Zakaj tako kratek mandat?

Morrell je kmalu po začetku službe moral reševati piarovsko nočno moro. Na Floridi, kjer stoji največji Disneyjev tematski park, se je namreč razvnela javna razprava o zakonu, ki vse do tretjega razreda osnovne šole prepoveduje poučevanje o spolni identiteti in spolni usmerjenosti, starejšim otrokom pa omejuje dostop do knjig in drugih materialov o spolni enakosti. Nasprotniki so ta sporni zakon poimenovali “don’t say gay bill.”

Zakon so predlagali floridski republikanci, ki imajo na Floridi tudi večino, podpiral ga je tudi floridski guverner. A med zaposlenimi v Disneyju je vrelo. Tudi zato, ker se korporacija, ki ima na Floridi toliko delovnih mest, ni oglasila. Nato je to storil takratni Disneyjev izvršni direktor Bob Chapek in temu zakonu javno nasprotoval.

The Walt Disney
PROFIMEDIA

Floridski republikanci, ki tega niti slučajni niso dobro prenesli, so po tem Disneyju zagrozili, da bo izgubil nekatere pravice, ki jih ima kot upravljalec Disney Wrold tematskega parka v bližini Orlanda na Floridi.

Kmalu za tem je Disney najavil, da njihov glavni človek za odnose z javnostmi, torej Geoff Morell, korporacijo zapušča. Čez čas pa so odpustili tudi Chapeka, ki je za slovo od Disneyja prejel 20 milijonov dolarjev odpravnine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar