
Krompir v raznih oblikah se pogosto znajde na mizah, v nadaljevanju najdete recept za musako, ki vas bo zagotovo spomnila na otroške dni, poleg tega so skoraj vse sestavine precej cenovno dostopne.
Krompir je vsestransko živilo, ki ga lahko damo tako v enolončnice kot pite, lahko ga kuhamo, pečemo ali pražimo. In skoraj nikoli ne moremo zgrešiti.
Danes vam predstavljamo recept za jed, za katero vam ne bo treba globoko seči v žep. Poleg tega, da so sestavine precej cenovno dostopne, je postopek priprave prijazen tudi do kuharskih začetnikov. Potrebno je le nekaj potrpljenja pri sestavi jedi. Gre za “balkansko različico” francoskega gratiniranega krompirja oziroma musako.
Za jed potrebujete:
1 kilogram krompirja
3 jajca
2,3 pare domačih prekajenih klobas ali kos slanine
sol in poper
Za preliv:
2 jajci
ščepec soli
200 g kisle smetane
2 decilitra mleka
tretjino žličke muškatnega oreščka
Priprava:
Krompir olupimo in skuhamo v slani vodi. Jajca skuhamo na trdo (kuhamo jih vsaj 3 minute, ko voda zavre). Prekajene mesne izdelke narežemo na manjše kose, a pazimo, da niso pretanki.
Kuhan krompir narežemo na debelejše rezine. Enako storite z jajci, najbolje z rezalnikom za jajca. Pekač namastimo in rezine krompirja razporedimo eno zraven druge, da pokrijejo dno. Dobro začinite s soljo in poprom, po krompirju razporedite mesni izdelek, nato še narezana jajca. V pekač zložimo drugo vrsto krompirja, nato pa vse skupaj dobro posolimo in popopramo.
Za preliv v večjo skledo razbijemo dve jajci, dodamo sol, smetano, mleko in muškatni orešček ter vse skupaj dobro premešamo in prelijemo čez krompir. Pečemo na 200 stopinj Celzija približno 40 minut oziroma toliko časa, da se krompir zapeče do lepo zlate barve.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!