Kraljeva družina princu Harryju znova obrnila hrbet

Magazin 29. Maj 202408:54 0 komentarjev
princ Harry
Foto: PROFIMEDIA

Prelomna izjava princa Harryja iz leta 2016, v kateri je prvič potrdil, da je v razmerju z ameriško igralko Meghan Markle, na spletni strani britanske kraljeve družine ni več na voljo.

Leta 2016 je Kensingtonska palača tudi uradno potrdila, da je Meghan Markle novo dekle britanskega princa Harryja. Ta je razmerje potrdil ob kritiki “zlorab in nadlegovanja”, ki jih je bila deležna njegova nova ljubezen. Izjava je bila vrsto let dostopna na uradni spletni strani britanske kraljeve družine, vendar zdaj povezava do nje ni več aktivna.

Po poročanju Newsweeka je spletna arhivska stran Wayback Machine še 3. decembra 2023 dostopala do izjave, teden dni pozneje, 10. decembra, pa več ne, kar pomeni, da je bila v tem času odstranjena.

“Že od mladosti se princ Harry zaveda, da mu je ljudstvo naklonjeno. Vesel je, da ga toliko ljudi podpira in da lahko živi tako privilegirano življenje. Prav tako se zaveda, da obstaja radovednost glede njegovega zasebnega življenja. Nikoli ni bil prav sproščen v zvezi s tem, a je skušal imeti debelo kožo pri zanimanju medijev,” je Kensingtonska palača zapisala v izjavi.

“Redkokdaj je uradno ukrepal, saj se je trudil, da ima profesionalen odnos do medijev, in se je raje posvečal svojemu delu in drugim temam. A zadnji teden je šlo čez vse meje. Njegovo dekle Meghan Markle je bilo tarča zlorab in nadlegovanj. Nekaj teh je bilo zelo javnih, obrekovanje na naslovnici časopisa, rasni podtoni, komentarji, seksizem, šikaniranje na družbenih omrežjih. Nekaj je bilo skritega javnosti, njena mama se je morala prebijati mimo fotografov, da je lahko prišla do vhodnih vrat, poskusi novinarjev in fotografov, da bi nezakonito vstopili v njen dom in posledično klici na policijo. Njenemu nekdanjemu fantu so časopisi ponujali podkupnino, bombardirali so vse njene prijatelje, sodelavce in bližnje,” so še zapisali in dodali, da je princ Harry zaradi tega globoko razočaran in ga skrbi za varnost partnerice. “Zaveda se, da bodo mnogi govorili, da je to pač cena, ki jo mora plačati, in da je to stvar igre. Harry se s tem se odločno ne strinja, saj to ni igra – gre za njeno in njegovo življenje,” so še zaključili.

Princ Harry in Meghan Markle sta se poročila maja 2018, vendar sta leta 2020 opustila kraljeve dolžnosti in se preselila v Kalifornijo.

Kot poroča revija People, odstranitev izjave princa Harryja ni edina sprememba na spletni strani kraljeve družine. Marca 2020 sta bili njuni biografiji združeni, z oznako, da nista več aktivna člana kraljeve družine. Na spletni strani je povezava na njuno spletno mesto, sussex.com, in izjava kraljice Elizabete iz leta 2020, ki podpira njuno odločitev za samostojno življenje.

“Po večmesečnih pogovorih in nedavnih razpravah sem zadovoljna, da smo skupaj našli konstruktivno in spodbudno pot naprej za mojega vnuka in njegovo družino. Harry, Meghan in Archie bodo vedno zelo ljubljeni člani družine. Zavedam se izzivov, ki sta jih doživela zaradi intenzivnega nadzora v zadnjih dveh letih, in podpiram njuno željo po samostojnem življenju. Zahvaljujem se jima za vse predano delo v tej državi, še posebej pa sem ponosna na to, da je Meghan tako hitro postala del družine. Vsa moja družina upa, da jima bo današnji sporazum omogočil, da začneta graditi srečno in mirno novo življenje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!