Kraljica lobirala proti škotskemu zakonu, ki je zadeval tudi kraljeve posesti

Svet 29. Jul 202110:26 > 10:51 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta II.
PROFIMEDIA

Britanski dvor je nasprotoval zakonodajnemu predlogu o oskrbi s toplotno energijo, ki je predvideval, da bi graditelji toplotnih omrežij odkupovali zemljo zasebnikov. Posesti kraljevega dvora so bile zato izvzete iz predloga.

Britanski kraljevi dvor je februarja letos skrivoma lobiral za spremembo v osnutku škotskega zakona glede oskrbe s toplotno energijo na način, da bi bile posesti britanske kraljice Elizabete II. na Škotskem izvzete iz določil zakonodajnega predloga, navaja britanski Guardian.

Osnutek zakona glede oskrbe s toplotno energijo je predvideval, da bi ponudniki omrežij s toplotno energijo, proizvedeno iz obnovljivih virov, lahko odkupili zemljo, kjer bodo gradili omrežje. Da bodo njene posesti izvzete iz določil zakonodaje, je kraljica dosegla z uporabo postopka, znanega kot kraljičino soglasje, piše Guardian. Pridobitev kraljičinega soglasja se predvideva v primerih, ko zakonodaja vpliva na posebne pravice ali interese kraljevega dvora. Kot navaja Guardian, je kraljica v preteklosti pogosto uporabila instrument za dosego lastnih interesov.

Britanski kraljevi dvor je eden od največjih posestnikov na Škotskem.

Russell Cheyne//REUTERS

Kot je razvidno iz dokumentov, ki jih je pridobil Guardian, vlada škotske premierke Nicole Sturgeon, ki je novi zakon predstavila kot orodje za zmanjšanje izpustov in energetske revščine ter ustvarjanje služb na področju zelene energije, ni bila odkrita glede lobiranja kraljevega dvora. Glavni tajnik Nicole Sturgeon je glede zakona pisal kraljičinemu vodilnemu svetovalcu Edwardu Youngu, v pismu pa je pojasnil, da bo zakon predvideval, da podjetja in pristojne oblasti od zasebnikov odkupijo zemljišče, kjer bo potekalo omrežje.

Tajno dogovarjanje

Zaradi kraljičinega nasprotovanja zakonodajnemu določilu je nekdanji škotski minister za energijo Paul Wheelhouse predlagal spremembo zakona na način, da se izvzame kraljeva posestva, v odgovoru na kritike škotskih poslancev pa je povedal, da je izvzetje nujno, da se zagotovi sprejetje zakonodaje. Nekdanji neodvisni škotski poslanec Andy Wightman, ki je amandmaju nasprotoval, je bil kritičen do tega, da javnost ni bila obveščena o tem, da je za izvzetje lobiral kraljevi dvor. “Če so spremembe zahtevane, da bi se pridobilo kraljičino soglasje, bi morali biti ljudje obveščeni in zgleda, da v tem primeru niso bili.”

Lobiranje kraljevega dvora za to, da so kraljičine posesti izvzete iz zakonodaje, sicer ni skladno s stališči princa Charlesa in princa Williama, ki se zavzemata za znižanje emisij toplogrednih plinov kot ukrep v boju proti podnebnim spremembam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!