Kratkovidnost med mladimi vse večja: “Gre za skrb vzbujajoča predvidevanja”

Svet 26. Sep 202405:16 0 komentarjev
Vse več otrok je kratkovidnih
Foto: PROFIMEDIA

Do leta 2050 se bo kratkovidnost med otroki in mladostniki povečala za devet odstotkov. Kratkovidnih bi bilo tako lahko že 740 milijonov mladih. "Gre za skrb vzbujajoča predvidevanja," je dejal oftalmolog Imran Jawaid.

Število otrok in mladostnikov, ki so kratkovidni, se je po podatkih nove študije, objavljene v reviji British Journal of Ophthalmology, po letu 1990 občutno povečalo in bo še naprej rastlo. Avtorji raziskave ugotavljajo, da je bila leta 1990 kratkovidna četrtina otrok, danes pa jih je že tretjina, ugotovitve analize povzema Euronews.

Od leta 2023 do 2050 se bo kratkovidnost povečala za devet odstotkov. Do sredine stoletja bo kratkovidnih že 740 milijonov otrok in mladostnikov po vsem svetu. Razširjenost bo večja med mladostniki, starimi od 13 do 19 let, v primerjavi s starostno skupino med 6- in 12-letniki.

Do 2050 bo po njihovih predvidevanjih več kot polovica mladostnikov in četrtina otrok kratkovidna. “Gre za skrb vzbujajoča predvidevanja,” je dejal oftalmolog Imran Jawaid.

Kratkovidnost v mladih letih je problematična, saj oko v tem obdobju še raste, z odraščanjem pa se dioptrija tako le povečuje. Ameriška Nacionalna akademija znanosti, inženirstva in medicine je prejšnji teden zato pozvala vrh ameriške politike, naj se kratkovidnost uvrsti med bolezni, je poročal Euronews.

O razširjenih težavah s kratkovidnostjo smo v naši rubriki Poglobljeno pisali v članku Vaše oči “pokasirajo” vse.

Vse več otrok je kratkovidnih
Foto: PROFIMEDIA

Med celinami velike razlike

Med državami, vključenimi v študijo, so velike razlike. Največ kratkovidnih otrok je na Japonskem, najmanj pa v Paragvaju. Po celinah je največ kratkovidnih v Aziji, kar sedemkrat več kot v Afriki.

K temu pripomore več dejavnikov: malo preživetega časa na prostem, pa tudi dolgotrajno osredotočanje na predmete blizu obraza – denimo telefon. Kot še kažejo študije, bi kratkovidnost lahko preprečili, če bi mladi več časa preživeli na prostem.

V raziskavo so vključili analizo 311 študij, v katerih je skupno sodelovalo več kot 5,4 milijona udeležencev iz 50 držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!