Kremelj bi aretiranemu soustanovitelju Telegrama ponudil pravno pomoč

Svet 27. Avg 202413:57 0 komentarjev
Pavel Durov
Pavel Durov (Foto: PROFIMEDIA)

Po aretaciji soustanovitelja in direktorja Telegrama Pavla Durova so se odzvali v Kremlju in pozvali, da tako resne obtožbe zahtevajo nič manj resne dokaze. V nasprotnem primeru bi njegovo pridržanje v Franciji lahko razumeli kot ustrahovanje. Dejali so še, da so Durovu pripravljeni zagotoviti pravno pomoč.

“Obtožbe so zelo resne in zahtevajo nič manj resne dokaze. V nasprotnem primeru bi šlo pri tem za neposreden poskus omejevanja svobode komuniciranja in lahko bi celo rekel, za neposredno ustrahovanje vodje velikega podjetja,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ob tem je zatrdil, da je Rusija soustanovitelju in glavnemu izvršnemu direktorju Telegrama Pavlu Durovu pripravljena zagotoviti pravno pomoč, vendar situacijo otežuje dejstvo, da ima v Rusiji rojeni 39-letnik tudi francosko državljanstvo, poročanje ruske Ria Novosti povzemajo tuje tiskovne agencije.

Durova so francoski organi aretirali v soboto na letališču Le Bourget severno od Pariza. Obtožujejo ga, da ni poskrbel za omejevanje kriminalnega delovanja na platformi oz. da je to celo prikrival. Predsednik Emmanuel Macron je zagotovil, da njegova aretacija ni politično motivirana.

Pri Telegramu, ki je imel julija 950 milijonov aktivnih uporabnikov, medtem trdijo, da delujejo v skladu z zakonodajo EU in da je absurdno trditi, da je lastnik aplikacije odgovoren za njene zlorabe.

Primer Durova sicer pozorno spremljajo tudi Združeni arabski emirati, saj ima Durov od leta 2021 tudi njihovo državljanstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!