Kremelj: Ne vplivamo na gruzijske volitve, a opažamo poskuse Zahoda brez primere

Svet 25. Okt 202416:04 2 komentarja
Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov | Evgenia Novozhenina/REUTERS

Kremelj je obsodil poskuse vmešavanja Zahoda v parlamentarne volitve v Gruziji. Pri tem so zatrdili, da se Rusija ne vmešava v gruzijske zadeve. Sobotne volitve veljajo za pomemben preizkus demokracije in evropskih prizadevanj Gruzije. Potekajo slab teden po volitvah in referendumu v Moldaviji, ki so jih zaznamovale obtožbe o ruskem vmešavanju.

“Ne vplivamo ali se na kakršen koli način vmešavamo v gruzijske zadeve. Toda opažamo poskuse vmešavanja Zahoda brez primere,” je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Ne samo, da poskušajo Tbilisiju zviti roko, poskušajo narekovati svoje pogoje,” je zatrdil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V kavkaški državi bodo v soboto ključne parlamentarne volitve, ki naj bi začrtale prihodnje odnose z Zahodom.

Kritiki vladajočo stranko Gruzijske sanje obtožujejo približevanja države Rusiji. Podobne skrbi imajo tudi v Bruslju, kjer se bojijo, da se bo Tbilisi odmaknil od svojih ambicij po članstvu v povezavi, kar je cilj, zapisan v gruzijski ustavi. Vladajoči medtem vztrajajo, da ostajajo zavezani evropskim integracijam.

Iz Bruslja so že pred tem gruzijsko vlado odkrito kritizirali zaradi spornih zakonodajnih sprememb na področju civilne družbe in pravic skupnosti LGBTQI+.

Volitve bodo potekale slab teden po predsedniških volitvah in referendumu o EU v Moldaviji. Na slednjem so volivci s tesno večino podprli približevanje države uniji. V Bruslju so ocenili, da sta bili obe glasovanji tarča ruskega vmešavanja in ustrahovanja brez primere. Tuje vmešavanje je za tesen rezultat na referendumu okrivila tudi moldavska predsednica Maia Sandu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje