Kremelj sporoča Zahodu, naj spremembo jedrske doktrine vidi kot svarilo

Svet 26. Sep 202413:28 2 komentarja
Vladimir Putin
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajina je Rusiji po sredini napovedi ruskega predsednika Vladimirja Putina o spremembi jedrske doktrine očitala jedrsko izsiljevanje. Kremelj pa je danes sporočil Zahodu, naj spremembo doktrine vidi kot svarilo.

“Rusiji ne preostane nič drugega kot jedrsko izsiljevanje, nima drugih instrumentov za zastraševanje sveta,” je v sredo zvečer na omrežju X zapisal vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak. Vendar pa poskus ustrahovanja ne bo uspešen, je dodal.

Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč v sredo zagrozil z uporabo jedrskega orožja v primeru obsežnega zračnega napada na državo. V okviru spremembe doktrine jedrskega odvračanja bi v primeru obsežnega zračnega napada lahko Rusija kot odgovor uporabila jedrsko orožje tudi proti nejedrski državi, če bi jo podpirala jedrska sila, je dejal.

Tiskovni predstavni Kremlja Dmitrij Peskov je danes povedal, da je treba napovedane spremembe videti kot pomemben signal. “Signal, ki te države opozarja na posledice, če bodo sodelovale v napadu na našo državo z različnimi sredstvi, ne nujno jedrskimi,” je novinarjem dejal Peskov.

Volodimir Zelenski in Joe Biden na vrhu G7
Foto: Kevin Lamarque/REUTERS

Govorec Kremlja ob tem ni imensko izpostavil Ukrajine, je pa dejal, da jedrsko doktrino prilagajajo glede na napetosti, ki se ustvarjajo ob ruskih mejah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je že dve leti in pol v vojni z Ukrajino, ki se v veliki meri zanaša na vojaško podporo svojih zaveznic. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo danes z ameriškim kolegom Joejem Bidnom govoril o možnosti uporabe raket dolgega dosega. Orožje zaveznic si želi namreč uporabiti tudi za napade na ruskem ozemlju.

Nova ruska jedrska doktrina bi zadevala ravno Ukrajino, ki sama nima jedrskega orožja, vendar prejema vojaško podporo držav z jedrskim orožjem.

Zaradi domnevnih sabotaž v Rusiji aretirali šest ljudi, najmlajši star le 15 let

Ruska zvezna varnostna služba (FSB) je danes sporočila, da je pridržala šest ljudi, med njimi tri najstnike, ki naj bi po naročilu ukrajinske obveščevalne službe izvajali požige železniške in komunikacijske infrastrukture. Sumijo jih terorizma in izdaje, za kar jim grozi dosmrtni zapor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski državni mediji so objavili videe, v katerih je mogoče videti potek pridržanja in v katerih naj bi osumljenci priznali požige komunikacijske infrastrukture. Po navedbah FSB osumljenci prihajajo iz Sibirije ter iz osrednjega in južnega dela Rusije. Najmlajši osumljenec naj bi bil rojen leta 2009.

Osumljence so ukrajinske tajne službe rekrutirale za kriminalno dejavnost v zameno za plačilo od 10.000 do 15.000 rubljev (od 97 do 145 evrov), so navedli v FSB.

Od začetka vojne v Ukrajini je bilo zaradi domnevnih sabotaž in požigov vojaških, železniških in infrastrukturnih objektov aretiranih več kot 100 Rusov. Oblasti so jih označile za izdajalce in saboterje in jih obsodile na dolge zaporne kazni, poroča AFP.

Rusija poroča o zavzetju še enega mesta v Donecku

Ruska sile so po lastnih navedbah zavzele mesto Ukrajinsk 30 kilometrov zahodno od mesta Doneck v delno zasedeni istoimenski regiji.

O zavzetju Ukrajinska, kjer je pred vojno živelo več kot 10.000 ljudi, je na Telegramu poročalo rusko obrambno ministrstvo. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, gre za eno od pomembnejših ozemeljskih pridobitev ruskih sil v zadnjih tednih med napredovanjem v regiji Doneck, kjer so prevzeli nadzor nad vrsto manjših vasi in naselij.

Rusija je znova izvedla tudi niz zračnih napadov nad več deli države. Nad Kijevom so ukrajinske sile danes sestrelile približno deset ruskih bojnih brezpilotnih letal. Ti so poškodovali avtomobile in povzročili požare, ki so jih po navedbah ukrajinske civilne zaščite pogasili.

doneck
Foto: REUTERS

Tarča napadov sta bili med drugim tudi regiji Mikolajiv na jugu in Ivano-Frankivsk na zahodu države. Z območij poročajo, da je bila prizadeta energetska infrastruktura in prekinjena dobava elektrike. Po navedbi ukrajinskih letalskih sil so danes sestrelili 66 od 78 ruskih brezpilotnih letal in štiri vodene rakete.

V raketnem napadu na Odeso je bila ubita ena oseba, v napadu z vodeno bombo na Zaporožje pa je bilo ranjenih najmanj osem ljudi, na spletni strani poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform. Dodaja, da so na enem od letališč v Rusiji zaznali tudi vzlet letala, ki nosi hipersonične balistične rakete kinžal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje