Krompir lahko poveča tveganje za sladkorno bolezen. Pomembno je, kako ga pripravite

Najnovejša študija raziskovalcev z Univerze Harvard je odkrila povezavo med uživanjem krompirja in razvojem sladkorne bolezni tipa 2 – a le, če gre za krompir, pripravljen na slasten, a precej nezdrav način.
Tri porcije pomfrita na teden lahko za 20 odstotkov povečajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, je pokazala nova študija, ki jo navaja Euronews.
A to ne pomeni nujno slabe novice za ljubitelje krompirja. Ljudje, ki so jedli podobne količine pečenega, kuhanega ali pire krompirja, niso bili izpostavljeni bistveno večjemu tveganju za razvoj te bolezni, je še razvidno iz študije, objavljene v The BMJ.
"Povezava med večjim vnosom krompirja in povečanjem tveganja za sladkorno bolezen tipa 2 je predvsem posledica uživanja pomfrita," je povedala ekipa raziskovalcev z Univerze Harvard.

Ne le, kaj jemo, temveč tudi, kako
Krompir vsebuje hranilne snovi, kot so vlaknine, kalij in vitamin C, vendar ima tudi veliko škroba. Zaradi tega so ga dalj časa povezovali z večjim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2, visok krvni tlak in pridobivanje telesne teže.
Najnovejši rezultati pa poudarjajo, da je za zdravje ključen tudi način priprave. "V prehrani ni pomembno le to, kaj jemo, ampak tudi to, za kar se odločimo, da ne bomo jedli, ko uživamo hrano," je v izjavi povedala Diana Díaz Rizzolo, predavateljica na Odprti univerzi Katalonije - Barcelona.
Več pomfrita, večje tveganje
Študija je vključevala več kot 205.000 Američanov, pri čemer so raziskovalci spremljali njihove prehranjevalne navade več kot tri desetletja. V tem času je bilo več kot 22.000 udeležencev diagnosticiranih s sladkorno boleznijo tipa 2.
V primerjavi z ljudmi, ki so redko jedli krompir, so imeli tisti, ki so pojedli vsaj sedem porcij krompirja na teden, 12 odstotkov večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, je pokazala študija.
Vendar pa so ljudje, ki so jedli pomfrit trikrat na teden, imeli 20 odstotkov večje tveganje za sladkorno bolezen v primerjavi z ljudmi, ki so ga jedli redko. Pri sedmih porcijah na teden je tveganje naraslo na 27 odstotkov.
Rezultati nakazujejo, da bi morali ljudje dajati prednost polnovrednim žitaricam in omejiti količino ocvrte hrane, ki jo uživajo, "tudi ko gre za možnosti, ki se sprva zdijo zdrave, kot je krompir," je povedal Cristóbal Morales, specialist za endokrinologijo in prehrano v bolnišnici Vithas Sevilla v Španiji, ki ni bil vključen v študijo.
Na primer, pomfrit je pogosto močno predelan, ta vrsta hrane pa je povezana s slabim zdravjem. Pečen, kuhan ali pire krompir pa so običajno minimalno predelani.
Kaj študija pomeni za zdravo prehrano
Študija ima nekaj omejitev. Na splošno so bili ljudje, ki so jedli več krompirja, tudi manj telesno aktivni, so jedli manj hranilno hrano in zaužili več kalorij. Njihova prehrana pa je bila bogata z rdečim mesom, jajci, rafiniranimi žiti in sladkimi pijačami.

Raziskovalci so poskušali upoštevati življenjski slog in demografske podatke, vendar so lahko bili rezultati kljub temu izkrivljeni zaradi teh dejavnikov. Poročilo prav tako ne dokazuje, da pomfrit dejansko povzroča sladkorno bolezen tipa 2 – le, da sta povezana.
Najnovejši rezultati tako krepijo idejo "da ne bi smeli demonizirati celih živil, ne da bi upoštevali, kako so pripravljena, s čim so kombinirana ali s čim so nadomeščena," je povedala Díaz Rizzolo.
Neodvisni strokovnjaki so dejali, da bi morali ljudje, ki želijo ohraniti zdravo prehrano, upoštevati tako način priprave krompirja kot tudi alternative, ki so na mizi, še piše Euronews.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje