Ladja, na kateri naj bi bil eksploziv za Izrael, umaknila zastavo

Svet 02. Okt 202416:20 0 komentarjev
Luka Koper
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Ladja MV Kathrin, ki naj bi prevažala eksploziv za Izrael, je zaprosila za umik portugalske zastave, pod katero je plula. Do zamenjave zastave ne more vpluti v nobeno pristanišče in trenutno stoji v južnem Jadranu.

Ladja MV Kathrin je minuli petek zaprosila za umik portugalske zastave, pod katero je plula. Ladja je sicer v lasti nemškega podjetja in je registrirana na Madeiri.

“Lastnik ladje je uradno in nepreklicno zahteval preklic registracije na Madeiri in zaprosil za umik portugalske zastave,” je za portugalsko tiskovno agencijo Lusa povedal neimenovan portugalski uradni vir. “Ladja ne bo plula pod portugalsko zastavo. To vprašanje je zaključeno,” je dodal.

Prošnja za umik zastave je po navedbah vira agencije Lusa sledila zahtevi, ki jo je portugalska vlada naslovila na lastnika ladje. Postopek umika naj bi trajal nekaj dni, vendar ladja do spremembe zastave ne bo mogla vpluti v nobeno pristanišče in bo morala ostati na odprtem morju.

Ladja, ki naj bi ta teden pristala v črnogorskem pristanišču Bar in nato še v Kopru, je posledično obstala v mednarodnih vodah južnega Jadrana, kažejo podatki spletnih strani za sledenje pomorskemu prometu Marinetraffic in Vesselfinder.

“Iskanje nove zastave je v teku. Nobena država še ni dala dovoljenja za svojo zastavo, ki se jo sicer lahko kadar koli zamenja,” so po navedbah črnogorskih medijev v torek sporočili iz tamkajšnjega Gibanja solidarnosti s Palestino. Od črnogorske vlade zahtevajo, naj uvede embargo na orožje za Izrael in spoštuje mednarodno humanitarno pravo.

Opozorila Sloveniji, naj ne dovoli pristanka

Organizacija Amnesty International pa je v torek v Kopru opozorila Slovenijo in Črno goro, da ne smeta omogočiti pristanka ladje, saj bi njen tovor lahko prispeval k izvajanju vojnih zločinov.

Pristanek so ladji že avgusta onemogočili v Namibiji.

S slovenske uprave za pomorstvo so sicer v torek sporočili, da ladji MV Kathrin ne bodo prepovedali prihoda v Koper, če ga bo najavila, vendar tega dotlej ni storila.

Ladja, ki je sredi julija izplula iz Vietnama, po navedbah portugalskih medijev in mednarodnih aktivističnih skupin prevaža osem zabojnikov eksploziva Hexogen/RDX in 60 zabojnikov eksploziva TNT, namenjenih proizvajalcem orožja v Izraelu, na Poljskem in Slovaškem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!