Ladjo MV Kathrin, ki je hotela pristati v Kopru, zdaj opazili v Albaniji

Svet 27. Okt 202417:45 3 komentarji
ladja katrin
Ladja KATHRIN (Foto: Vesselfinder)

Ladjo MV Kathrin, ki prevaža eksploziv domnevno za Izrael, so opazili v Albaniji. Ladja je dolgo iskala pristanišče, kjer bi lahko razložila tovor, a so ji gostoljubje odrekli na Portugalskem, v Črni gori, na koncu tudi v Kopru ni pristala in se je zato dlje časa zadrževala v bližini Malte, kjer prav tako ni vplula v pristanišče.

Novinarji balkanske raziskovalne novinarske mreže Birn so v zasebnem albanskem pristanišču Porto Romano opazili ladjo Kathrin, ki po nekaterih navedbah prevaža eksploziv, domnevno za Izrael, je v četrtek poročal portal Balkan Insight. Ladja, ki je načrtovala tudi vplutje v Koper, trenutno pluje pod nemško zastavo.

Posadka Kathrin je tovor vkrcala julija v Vietnamu. Potem ko so ji oblasti v Namibiji zaradi spornega tovora konec avgusta prepovedale postanek, kasneje tudi v pristanišči v Črni gori in v Kopru ni vplula.

Ladji je 8. oktobra postanek prepovedala tudi Malta. Tudi Portugalska, pod zastavo katere je ladja najprej plula, je ladji odrekla to možnost. Ladja je sicer v lasti nemškega podjetja in je registrirana na Madeiri.

“Lastnik ladje je uradno in nepreklicno zahteval preklic registracije na Madeiri in zaprosil za umik portugalske zastave,” je povedal neimenovan portugalski uradni vir. “Ladja ne bo plula pod portugalsko zastavo. To vprašanje je zaključeno,” je dodal. Zdaj Kathrin pluje pod nemško zastavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje