Lahko stojite na eni nogi? Poskus, ki razkriva, kako vitalni ste v starosti

Svet 25. Okt 202405:15 0 komentarjev
Telovadba
Vaje za ravnotežje (Foto: PROFIMEDIA)

Kako dolgo lahko stojite na eni nogi? Nova študija pravi, da odgovor na to vprašanje razkriva vašo starost, pa tudi podaja vpogled v zdravstveno stanje.

Lovljenje ravnotežja na eni nogi, ki ga v naravi pogosto vidimo pri flamingih in drugih pernatih živali, je lahko dober način za preizkušanje zdravja. V ravnokar izdani študiji so ameriški raziskovalci izmerili, koliko časa lahko različno stari ljudje stojijo v takem položaju, in na podlagi rezultatov ugotavljali, kako vitalni so.

Ugotovili so tudi, da se vzdržljivost stanja na eni nogi s starostjo znatno zmanjšuje – upada celo hitreje kot mišična masa in vzdržljivost pri hoji. “Stanje na eni nogi je dobro merilo splošnega zdravstvenega stanja, saj ravnotežje dobro odraža stanje usklajenosti telesnih sistemov,” je za CNN povedal glavni avtor študije, raziskovalec in zdravnik dr. Kenton Kaufman. Dobro ravnotežje pa posledično omogoča opravljanje vsakodnevnih aktivnosti brez strahu pred padcem. To izboljša kakovost življenja in omogoča zdravo staranje, je dodal.

V študiji je sodelovalo 40 udeležencev. Vsi so bili podobno dobrega zdravja in brez živčno-mišičnih motenj. Ugotovili so, da se čas, v katerem lahko posameznik zadrži položaj na eni nogi, pri moških in ženskah ob upoštevanju telesne velikosti v enem desetletju zmanjša za 2,2 sekunde na nedominantni nogi in 1,7 sekunde na dominantni nogi.

Že predhodne študije so pokazale, da se sposobnost uravnavanja ravnotežja s starostjo zmanjšuje. V novi študiji so raziskovalci sposobnost primerjali še z drugimi dejavniki staranja: močjo ročnega prijema, močjo kolena in hitrostjo hoje. Vsi rezultati so se s starostjo slabšali. Moč prijema z desetletjem za 3,7 odstotka, moč kolena pa za 1,4 odstotka. Zmožnost držanja ravnotežja na eni nogi se je slabšala najhitreje. 

Kako dolgo morate stati na eni nogi?

Ravnotežje je pomembno za preprečevanje poškodb in tisti, ki ne morejo stati na eni nogi več kot pet sekund, so lahko bolj izpostavljeni tveganju padca, je dejal Kaufman.

Vaje
Vaje (Foto: PROFIMEDIA)

Sposobnost ohranjanja ravnotežja je po eni izmed študij iz leta 2022 povezana tudi z daljšim življenjem – pri ljudeh, ki na eni nogi ne morejo stati niti deset sekund, je tveganje za smrt zaradi katerega koli vzroka večje za 84 odstotkov, povzema CNN.

Velja pravilo, da bi morale osebe do 69 leta starosti na eni nogi zdržati vsaj 30 sekund. Osebe med 70 in 79 letom starosti naj bi na eni nogi zdržale vsaj 20 sekund, starejši od 80 let pa 10 sekund.

Po Kaufmanovih besedah je lahko nezmožnost držanja ravnotežja na eni nogi znak zdravstvenih težav s srcem, možgani ali živčnim sistemom. Obenem je lahko tudi znak, da oseba uživa močnejša zdravila. Če na nogi ne zdržite niti pet sekund, zdravnik svetuje pregled v ambulanti.

Kako izboljšati ravnotežje v starosti?

Čeprav je študija zajela le odrasle, starejše od 50 let, je test z eno nogo uporaben tudi pri mlajših. Treniranje ravnotežja v mladih letih je namreč koristno tudi v starosti.

Ljudje vseh starosti bi morali biti telesno aktivni in delati na svoji moči in ravnotežju, saj bo to pripomoglo k zdravemu staranju, je dejala izredna profesorica fizikalne terapije na Univerzi v New Yorku dr. Anat Lubetzky, ki sicer ni sodelovala v študiji. “Ravnotežje je ključnega pomena za veliko različnih opravil – hojo med govorjenjem, obračanje glave, lovljenju stvari, hoji v temi,” je naštela.

Za izboljšanje ravnotežja Lubetzky priporoča fitnes ali vadbe ravnotežja, na primer jogo. Druga hitra in preprosta vaja je, da si stoje in brez opore na noge nadenete nogavico oziroma si tako obujete čevlje.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!