Le Pen izzvala Macrona: Predsednik je res poveljnik, a premier nadzira finance

Svet 27. Jun 202418:34 0 komentarjev
Marine Le Pen
Foto: PROFIMEDIA

Predstavnica francoske skrajne desnice Marine Le Pen je izzvala predsednika Emmanuela Macrona z izjavo, da je predsednik sicer poveljnik vojske, a ima finančne vajeti v roki premier. Macron, ki se mu na parlamentarnih volitvah obeta poraz, namreč pred časom ni izključil možnosti pošiljanja vojakov v Ukrajino. Temu pa skrajna desnica ostro nasprotuje.

“Poveljnik oboroženih sil je za predsednika častni naziv, vendar je predsednik vlade tisti, ki ima v rokah denarnico,” je v sredo v intervjuju za francoski časnik Le Telegramme med drugim dejala Marine Le Pen.

Kandidat za premierja iz vrst njene stranke Nacionalni zbor (RN) Jordan Bardella je nedavno dejal, da bo Francija v primeru zmage RN na volitvah še naprej podpirala Ukrajino, vendar v to državo ne bo pošiljala raket dolgega dosega ali svojih vojakov.

Emmanuel Macron medtem februarja letos na srečanju evropskih voditeljev v Parizu ni izključil možnosti napotitve francoskih vojakov v Ukrajino, čemur RN odločno nasprotuje.

“Jordan se z njim ne namerava prepirati, vendar je postavil meje. Predsednik v Ukrajino ne bo mogel poslati vojske,” je v intervjuju, ki ga povzema portal Politico, še dejala Le Pen.

V današnji objavi na omrežju X je sicer nekoliko omilila svojo izjavo. “Pridržane avtoritete predsednika republike pri pošiljanju vojakov v tujino ne postavljamo pod vprašaj, vendar ima predsednik vlade s proračunskim nadzorom možnost, da temu nasprotuje,” je zapisala.

Na izjave Marine Le Pen so se danes ostro odzvali nekateri Macronovi zavezniki, ki so jo obtožili, da spodbuja dvome v ustavo ter ogroža varnost in red v državi.

Obramba in podpora Ukrajini sta sicer med najbolj občutljivimi temami v napetih odnosih med Le Pen in Macronom, ki je svojo dolgoletno politično rivalko v preteklosti večkrat obtožil spogledovanja z Moskvo, navaja Politico.

Le Pen je s tem še nekoliko zaostrila retoriko pred bližajočimi se parlamentarnimi volitvami, ki bodo v Franciji potekale ta in prihodnji konec tedna. Zmaga se glede na ankete obeta njeni stranki RN, pred Macronovim liberalnim zavezništvom pa je na drugem mestu še levo usmerjena Nova ljudska fronta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!