Marine Le Pen gre na sodišče, obsodba bi ji prekrižala politične načrte

Svet 29. Sep 202415:34 3 komentarji
Foto: Gonzalo Fuentes/REUTERS

V ponedeljek bodo v Franciji začeli soditi Marine Le Pen in 26 drugim članom Nacionalnega zbora zaradi domnevne zlorabe evropskih sredstev, namenjenih za plače asistentov evropskih poslancev. Evropski parlament naj bi bil oškodovan za okoli sedem milijonov evrov. Če bi Le Pen obsodili, bi bilo to zanjo lahko usodno, saj ne bi mogla kandidirati na predsedniških volitvah.

Do prihodnjih predsedniških volitev v Franciji je sicer še, na sporedu bodo šele leta 2027. A ni skrivnost, da kandidatura mika tudi vodjo Nacionalnega zbora Marine Le Pen.

A v ponedeljek se začne sojenje Le Pen in 26 članom stranke, ki so obtoženi zlorabe evropskih sredstev, namenjenih za plače asistentov evropskih poslancev. Tožilci jim očitajo, da so z asistenti sklepali pogodbe Evropskega parlamenta, večinoma pa so delali za stranko in se ukvarjali z zadevami Evropskega parlamenta. Kot pišejo francoski mediji, se je to dogajalo med letoma 2004 in 2016.

Evropski parlament naj bi utrpel za 6,8 milijona evrov škode, poroča francoski TF1. Le Pen je julija lani že potrdila, da bo Evropskemu parlamentu vrnila 330.000 evrov zaradi neupravičene zaposlitve dveh pomočnikov v času, ko je bila poslanka. Kljub temu pa je njen odvetnik navedel, da plačilo ne pomeni priznanja goljufije. Tudi Le Pen je večkrat zanikala, da bi bila vpletena v kakršnokoli kršitev.

Foto: PROFIMEDIA

Če bo spoznana za krivo, ne bo mogla kandidirati

Tveganje za Le Pen je ogromno. Če bi bila spoznana za krivo, bi jo lahko doletela ne le kazen, pač ji preti tudi petletna prepoved kandidiranja za javne funkcije. To bi Le Pen preprečilo kandidaturo na prihajajočih predsedniških volitvah, na katerih si tako ona kot njena stranka obetata veliko.

Kljub vsemu pa po poročanju Politica Nacionalni zbor ni unikum. V začetku leta so zaradi podobnih obtožb Demokratsko gibanje (MoDem), ki je del vladajoče koalicije, kaznovali z denarno kaznijo v višini 300.000 evrov.

Obenem pa to tudi za Le Pen niso edini očitki, s katerimi se spopada. Le nekaj dni pred drugim krogom parlamentarnih volitev so mediji namreč razkrili, da je pod drobnogledom financiranje njene kampanje na zadnjih predsedniških volitvah leta 2022. Pristojna komisija namreč ni sprejela obrazložitve stroškov v višini dobrih 300.000 evrov.

Evropski parlament je preiskavo sicer začel že leta 2015. Sojenje pa bo potekalo do 27. novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje