Le teden dni po odstopu premierke prisegla nova estonska desnosredinska vlada

Svet 23. Jul 202412:07 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Prisegla je nova estonska desnosredinska koalicijska vlada pod vodstvom dosedanjega ministra za okolje Kristena Michala, teden dni po odstopu premierke Kaje Kallas, ki naj bi postala nova visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije.

49-letni Kristen Michal, dosedanji minister za okolje, je na čelu vlade, v kateri so poleg njegove Estonske reformne stranke še socialdemokrati in liberalna stranka Estonija 200. Te stranke so bile tudi v prejšnji vladi Kaje Kallas.

Estonski parlament je Michala za novega premierja potrdil v ponedeljek, ko je estonski predsednik Alar Karis tudi imenoval člane nove vlade. Ob tem je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izrazil zadovoljstvo, ker je med odstopom Kaje Kallas in imenovanjem nove vlade minil le en teden.

Kallas, ki velja za ostro kritičarko Rusije, je estonsko vlado vodila od leta 2021, nato pa so voditelji držav članic EU konec junija predlagali za novo visoko zunanjepolitično predstavnico unije. O njenem imenovanju mora glasovati še Evropski parlament.

Kaja Kallas
Kaja Kallas (Foto: PROFIMEDIA)

Njen naslednik na čelu estonske vlade Michal prav tako prihaja iz reformne stranke. Po izobrazbi je diplomirani pravnik, pred tem pa je vodil ministrstva za pravosodje, gospodarstvo in okolje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!