Ledenik na najvišji gori v Dolomitih bi lahko do leta 2040 izginil

Svet 10. Sep 202415:11 0 komentarjev
Pogled proti ledeniku Marmolada
Pogled proti ledeniku Marmolada. (Foto: PROFIMEDIA)

V zadnjih petih letih se je površina ledenika na veličastni Marmoladi v italijanskih Dolomitih zmanjšala za približno 70 hektarjev. To je približno toliko kot 98 nogometnih igrišč. Glede na to, da se ledenik vztrajno krči, bi se lahko do leta 2040 v celoti stalil.

Ledenik Marmolada v italijanskih Dolomitih se zaradi vse višjih povprečnih temperatur vztrajno krči in bi se lahko do leta 2040 v celoti stalil, so v ponedeljek sporočili strokovnjaki.

Največji ledenik v Dolomitih dnevno izgubi od sedem do deset centimetrov globine, v zadnjih petih letih pa je izgubil približno 70 hektarjev površine, poročata italijanska tiskovna agencija Ansa in avstrijska APA.

Po oceni okoljevarstvenih organizacij Legambiente, Mednarodne komisije za varstvo Alp (CIPRA) in Italijanskega odbora za ledenike (CGI) bi lahko ledenik do leta 2040 popolnoma izginil. Od začetka znanstvenih meritev leta 1888 je sicer izgubil že več kot 80 odstotkov površine in več kot 94 odstotkov prostornine.

Poleg Marmolade sta ogrožena tudi dva druga velika ledenika v Alpah, italijanski Adamello in švicarski Forni. Zlasti na prvem je zaradi zmanjšanja njegovega obsega danes mogoče hoditi po ledu, ki je nastal v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Medtem vztrajno izginjajo tudi ledeniki v Avstriji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!