Lenarčič še vedno čaka na odgovor članic EU

Svet 24. Maj 202414:29 2 komentarja
reševalno vozilo v Gazi
Foto: Anas Zeyad Fteha /Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA

Evropska komisarja za krizno upravljanje Janez Lenarčič in za zdravje Stela Kiriakides sta sredi preteklega tedna članice EU pozvala, naj sprejmejo bolnike iz Gaze. Tam je dostop do zdravstvene oskrbe zaradi vojne močno omejen. Odgovore v Bruslju še čakajo, so za STA pojasnili na komisiji.

Kot sta zapisala komisarja Janez Lenarčič in Stela Kiriakides, so humanitarne razmere v Gazi, kjer se nadaljujejo spopadi med izraelsko vojsko in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas, obupne. Nasilje je ob tem močno omejilo dostop do nujne zdravstvene oskrbe. Zdravstveni sistem v Gazi je po njunih besedah preobremenjen in ne more sprejeti vseh ranjenih.

“Številni bolniki nujno potrebujejo specialistično zdravniško obravnavo, ki zaradi uničene zdravstvene infrastrukture preprosto ni dostopna. Med temi bolniki so tudi ženske in otroci s hudimi poškodbami ter kronični bolniki,” sta poudarila.

Dodala sta, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) mehanizmu EU za civilno zaščito poslala prošnjo za pomoč, v kateri je navedla, da je treba iz Gaze evakuirati več kot 9.000 bolnikov. Posredovala je tudi seznam prvih 109 hudo bolnih in poškodovanih pediatričnih bolnikov. Tega je Bruselj že posredoval vsem državam, ki sodelujejo v mehanizmu.

bolnišnica v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

“Ključno je hitro ukrepanje, da zagotovimo varno evakuacijo teh bolnikov v bolnišnice izven Gaze, kjer bodo lahko prejeli zdravljenje, ki ga nujno potrebujejo,” sta poudarila Lenarčič in Kiriakides.

Ministre za zdravje in civilno zaščito držav članic EU in držav, ki sodelujejo v mehanizmu, sta pozvala, naj izrazijo pripravljenost za sprejetje bolnikov iz palestinske enklave.

Pri tem sta spomnila na evakuacije bolnikov iz Ukrajine, od koder so v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito premestili že več kot 3.000 ljudi.

Kot so danes pojasnili na komisiji, odgovore držav še čakajo. Tiskovni predstavnik Balazs Ujvari je poudaril, da jih potrebujejo čim prej.

EU sicer Palestincem v Gazi, kjer spopadi potekajo vse od napada Hamasa na Izrael oktobra lani, pomaga na različne načine. Med drugim je organizirala že 51 poletov prek t. i. zračnega mostu, s katerimi je dobavila več kot 2.100 ton humanitarne pomoči, je danes na omrežju X zapisal Lenarčič.

Dodal je, da so morali za danes načrtovani polet odpovedati, saj so bile razmere prenevarne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje