“Bližnji vzhod je na robu neizbežne katastrofe”

Svet 22. Sep 202408:11 > 14:40 3 komentarji
Izraelski napad na Libanon
Izraelski napad na Libanon (Foto: PROFIMEDIA)

Iz Libanona je ponoči proti Izraelu poletelo najmanj 140 raket. Ranjenih je bilo več ljudi, Izrael pa je že odgovoril z novimi napadi na Hezbolah. Izrael je bil danes še tarča napada proiranskih skupin iz Iraka. ZN svarijo pred neizbežno katastrofo.

Ponoči je iz Libanona proti Izraelu poletelo več kot 140 raket, poroča Guardian. Izraelska vojska je sporočila, da je prvih 20 raket proti Izraelu poletelo okoli 5. ure po lokalnem času, uro kasneje je sledil še salvo okoli 85 raket.

Hezbolah je sporočil, da so napadli izraelske vojaške proizvodne obrate kot odgovor na eksplozije komunikacijskih naprav, ki so ta teden terjale več deset življenj.

V nočnem obstreljevanju so bili v Izraelu po poročanju tujih tiskovnih agencij ranjeni najmanj štirje ljudje, pretežno so utrpeli poškodbe zaradi šrapnelov. Na severu Izraela bodo danes šole preventivno zaprte.

Davi je nove napade izvedla tudi izraelska vojska, ki je napadla tarče Hezbolaha v Libanonu. Izraelska vojska je poročala tudi o zračnih napadih z vzhoda. Ponoči se je namreč državi približalo več letalnikov iz smeri Irana, so sporočili iz vojske. Vse drone so prestregli.

Izrael tarča napadov iz Libanona Izrael tarča napadov iz Libanona
Izrael tarča napadov iz Libanona (Foto: PROFIMEDIA)
Napad v Libanonu Napad v Libanonu
Libanon po izraelskem napadu (Foto: PROFIMEDIA)
Libanon Libanon
Dim nad Libanonom (Foto: Karamallah Daher/REUTERS)
Izraelski napad na Libanon Izraelski napad na Libanon
Izraelski napad na Libanon (Foto: PROFIMEDIA)
Izraelski napad na Libanon Izraelski napad na Libanon
Izraelski napad na Libanon (Foto: PROFIMEDIA)

Izrael napadle tudi proiranske skupine iz Iraka

Koalicija proiranskih oboroženih skupin iz Iraka je po lastnih navedbah danes z brezpilotnimi letalniki napadla Izrael. Kot je sporočila, je izvedla napad v podporo Palestincem v Gazi, ki so že skoraj leto dni na udaru izraelske ofenzive. Podrobnosti ni podala, zatrdila je le, da bodo napade nadaljevali.

Izraelska vojska je ponoči po lastnih navedbah prestregla več izstrelkov iz Iraka, še preden so ti dosegli izraelsko ozemlje. Ranjenih naj tako ne bi bilo. Sirene za zračni napad so se oglasile v regiji Arava na severu in na Golanski planoti, ki jo Izrael zaseda, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Bližnji vzhod je na robu neizbežne katastrofe”

Zaskrbljenost nad stopnjevanjem sovražnosti prihaja z vsega sveta. “Ne verjamemo, da je zaostrovanje tega vojaškega konflikta v njihovem najboljšem interesu. Napetosti so zdaj veliko večje, kot so bile še pred nekaj dnevi,” je za televizijo ABC povedal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby. Po njegovih besedah so ZDA izraelskim partnerjem to tudi povedale, poročajo tuje tiskovne agencije.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v odzivu posvaril na nevarnost, da se Libanon spremeni v drugo Gazo, zaskrbljenost nad stopnjevanjem napetosti pa so izrazili tudi v Bruslju in Londonu.

“Civilisti na obeh straneh plačujejo visoko ceno,” je v izjavi, ki so jo poslali iz Bruslja, izpostavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Dodal je, da je treba vojno v polnem obsegu preprečiti z intenzivno diplomacijo, kar da bo tudi na dnevnem redu zasedanja Generalne skupščine ZN.

Bližnji vzhod je na robu neizbežne katastrofe, je v luči nenehnega izmenjevanja ognja med Izraelom in libanonskim proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah danes opozorila posebna koordinatorka Združenih narodov za Libanon Jeanine Hennis-Plasschaer.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je medtem pozdravilo napad zavezniškega Hezbolaha. Namestnik vodje proiranskega šiitskega gibanja Naim Kasem je ob tem danes ocenil, da je skupina vstopila v novo fazo boja proti Izraelu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje