Linda Evangelista spregovorila o posegu, za katerega pravi, da jo je iznakazil

Magazin 22. Avg 202212:46 > 12:52 0 komentarjev
Linda Evangelista
Steven Meisel/Vogue/CNN

Nekdanji supermodel Linda Evangelista je spregovorila o posegu, ki je vplival na njeno duševno zdravje in jo popolnoma spremenil. Za britanski Vogue je povedala, da se je borila z depresijo in celo nehala jesti. 57-letnica je razkrila, da se je za poseg odločila zaradi ponavljajočih se televizijskih oglasov. Oblikovanje telesa z zamrzovanjem maščobnih celic bi zavrnila, če bi vedela, da zaradi njega s svojim videzom ne bo več mogla služiti kruha in bo zapadla v tako globoko depresijo, da se bo začela sovražiti.

Linda Evangelista je o posegu spregovorila leto po vložitvi 50-milijonske tožbe proti ameriškemu podjetju Zeltiq Aesthetics. Trdi, da jo je postopek za oblikovanje telesa CoolSculpting “brutalno iznakazil”. Kanadska manekenka trdi, da ni bila seznanjena z redkim stranskim učinkom, imenovanim paradoksna adipozna hiperplazija, ki povzroča otekanje in zgostitev maščobnega tkiva.

Julija je sporočila, da se je tožba končala s poravnavo, več pa ni razkrila.

Manekenko so v četrtek predstavili kot zvezdo septembrske številke britanskega Vogua; tako se je po skoraj 24 letih znova pojavila na naslovnici britanske izdaje. Članek spremlja serija sijajnih fotografij Linde Evangelista, ki se je v petih letih, ko se je skrivala v New Yorku, redko pojavila v javnosti. “Sem duševno ozdravljena? Absolutno ne,” je dejala in kasneje dodala, “poskušam se imeti rada takšno, kakršna sem”.

“Izgubljala sem razum”

V obsežnem intervjuju je Evangelista govorila o različnih poskusih, s katerimi je poskusila odpraviti škodo, vključno z dvema tretmajema liposukcije in nošenjem kompresijskih oblačil. “Osem tednov sem imela tesno prepasano celotno telo – nič ni pomagalo,” je rekla.

Linda Evangelista
Steven Meisel/Vogue/CNN

Manekenka je razkrila, da je bila tako depresivna in jo je bilo tako sram, da je nehala jesti.

“Porabila sem denar in mislila, da je edini način, da bi to popravila, da ne zaužijem nič kalorij, zato sem pila le vodo. Občasno sem si privoščila zeleno ali jabolko,” je dejala. “Izgubljala sem razum.”

Evangelista, ki je bila poleg supermodelov Kate Moss, Naomi Campbell in Christy Turlington zvezdnica iz sveta mode 80. in 90. let, je povedala, da so jo k oblikovanju telesa prepričali oglasi.

“Reklame za zamrzovanje maščobnih celic so bile ves čas na CNN, MSNBC, v njih so gledalce znova in znova spraševali: Ali vam je všeč, kar vidite v ogledalu? Občutek sem imela, da so govorili z menoj. Šlo je za trdovratno maščobo na predelih, ki se zelo težko odpravi s telovadbo in spremembo prehrane. Rekli so, da poseg ne zahteva časa za okrevanje, da gre za odstranitev maščob brez operacije in … Popila sem čarobni napoj. Odločila sem se za poseg, toda ta odločitev me je predrago stala.”

Matična družba Zeltiq Aesthetics, Allergan Aesthetics, se v času poravnave ni odzvala na prošnjo CNN za komentar. Toda predstavnik Zeltiqa je v izjavi za Vogue povedal, da je podjetje “veselo, da je rešilo zadevo z gospo Evangelista”, in dodal: “Naš poudarek je še naprej na krepitvi zaupanja z zagotavljanjem varnih, zanesljivih estetskih izdelkov in storitev, ki jih podpira znanost. CoolSculpting je neinvazivna terapija za vidne maščobne izbokline na devetih delih telesa. Terapijo je odobrila Uprava za hrano in zdravila (FDA).”

Postopna vrnitev v svet mode

Po letih brez manekenskega dela je Evangelista julija sodelovala v odmevni kampanji italijanske založbe Fendi. Toda manekenka je priznala, da bo “težko najti službo z oblinami, ki štrlijo izpod oblačil; brez retuširanja ali stiskanja v steznike in podobnih prevar”.

Linda Evangelista
Steven Meisel/Vogue/CNN

“Ne boste me videli v kopalkah, zagotovo ne,” je rekla. Za novo objavljene fotografije Vogua, na katerih je Evangelista večinoma pokrita, ji je znana maskerka Pat McGrath nežno potegnila obraz, čeljust in vrat nazaj s trakom in elastiko. Glavni urednik britanskega Vogua Edward Enninful je pozdravil njeno vrnitev.

“Bil je trenutek v modi, ko ni bilo pomembno, kako uspešen si bil – ko je potekel tvoj rok, so te odvrgli,” je rekel in dodal, da njeno generacijo supermodelov bralci še vedno obožujejo. “Te krute prakse ne podpiram in tudi veliko drugih je ne podpira več. Lindo sem močno pogrešal.”

V intervjuju je manekenka govorila tudi o potovanju na Japonsko v zgodnjih 80. letih, ko je bila stara 16 let, in je agencija nad njo izvajala pritisk, naj odvrže oblačila. “Hoteli so me slikati golo in me niso vprašali, ali se s tem strinjam, samo rekli so: Fotografirali te bomo golo,” se je spominjala. “Odšla sem s snemanja in poklicala mamo, ki mi je rekla: Pojdi ven in na veleposlaništvo. To sem tudi naredila in odpeljali so me domov.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!