Otok z burno preteklostjo in hrvaškim mrtvim morjem

Magazin 31. Jul 202206:54 1 komentar
PROFIMEDIA

Otok Lokrum leži le streljaj od slavnega dubrovniškega obzidja, ime je dobil po latinskem nazivu za kislo sadje, a poleg slanega jezera, naravnega fenomena, ki mu pravijo tudi hrvaško mrtvo morje oziroma "modro oko", je posebnost tega otoka tudi njegova burna zgodovina. Na otoku pa so posneli celo nekaj prizorov svetovne uspešnice Igra prestolov.

Lokrum so naselili že v prazgodovini, v leto leta 1023 pa segajo prve omembe benediktinskega samostana, ki je bil v 15. stoletju tudi bolnišnica. Ostanki samostana so na otoku še danes, v botaničnem vrtu so posneli celo nekaj prizorov svetovne uspešnice Igra prestolov.

PROFIMEDIA

Benediktinci so imeli zelo pomembno vlogo v zgodovini Lokruma, otok je bil namreč v njihovi lasti. Menihi so morali Lokrum v 19. stoletju zapustiti. V noči pred odhodom so obhodili svoje posestvo in se od njega poslovili. Legenda pravi, da so prekleli bodoče lastnike otoka in nadnje priklicali urok. Marsikdo vidi urok kot razlog za nesrečo, ki je doletela nove lastnike Lokruma: sorodnike avstrijskega cesarja Franca Jožefa I.

Njegovo rodbino so namreč spremljaje tragične smrti. Cesarico Elizabeto Avstrijsko – Sisi je v Ženevi ubil italijanski atentator, pod streli drugega atentatorja pa je v Sarajevu umrl cesarjev nečak Franc Ferdinand.

Leta 1859 je otok kupil avstrijski nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan I., brat Franca Jožefa, ki je na otok prišel po nesreči vojaške ladje Triton, ki je bila tam zasidrana in je zaradi eksplozije potonila. Umrli so skoraj vsi člani posadke. Znamenitost na otoku je tudi pristanišče Skalica, ki se ga prav tako drži legenda. Ob vrnitvi s križarskih vojn naj bi se namreč v to pristanišče pred nevihto in velikimi valovi zatekel angleški kralj Rihard Levjesrčni.

PROFIMEDIA

Posebnost Lokruma je tudi tako imenovano hrvaško mrtvo morje, slano jezero, naravni fenomen, ki ga z odprtim morjem povezuje podzemni kanal, v katerega se tu in tam poda tudi kakšen potapljač. Spektakularni prizor spominja na ogromno modro oko.

Poleg čudovitih plaž pa je posebnost tega otoka tudi to, da se po njem sprehajajo pavi. Mikroklima je tudi posebnost, temperature pa nekoliko nižje kot bližnjem v zvezdniškem Dubrovniku.

Lokrum
Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje