London in Tokio podpisala “najpomembnejši obrambni sporazum v več kot stoletju”

Svet 11. Jan 202320:38 0 komentarjev
Japonska in Velika Britanija
Carl Court/via REUTERS

Velika Britanija in Japonska sta sklenili obrambni sporazum. Na Otoku so sporazum med država označili za "najpomembnejšega v več kot stoletju", pogajanja zanj pa so začela pred dvema letoma.

Britanski in japonski premier sta danes na srečanju v Londonu podpisala nov obrambni sporazum, ki ustvarja pravno podlago za izmenjavo in namestitev vojakov za namene usposabljanja. Združeno kraljestvo je prva evropska država, ki je sklenila tovrstni sporazum s to vzhodnoazijsko državo.

Gostitelj, britanski premier Rishi Sunak je japonskemu kolegu Fumiu Kišidi dejal, da so odnosi med njunima državama močnejši kot kdaj koli prej, ne le na področju trgovine in varnosti, temveč tudi na področju skupnih vrednot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urad britanskega premiera je sporazum označil za “najpomembnejši obrambni sporazum med državama v več kot stoletju”, Sunak pa je pojasnil, da sporazum utrjuje zavezanost Velike Britanije indijsko-pacifiški regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“V tem vse bolj konkurenčnem svetu je bolj kot kdaj koli prej pomembno, da demokratične družbe še naprej z ramo ob rami rešujejo globalne izzive našega časa,” je še dodal.

Japonska in Velika Britanija
Carl Court/via REUTERS

Pogajanja o sporazumu so se začela pred dvema letoma. Japonska je januarja lani podpisala podoben sporazum z Avstralijo, Tokio pa je nedavno prenovil svojo obrambno in varnostno politiko, da bi se odzval na naraščajoči vpliv Kitajske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!