Lov na boljšo polovico “najbolj osamljene rastline na svetu”

Svet 29. Maj 202419:48 0 komentarjev
Encephalartos woodii
Raziskovalci bodo s pomočjo brezpilotnih letalnikov in umetno inteligenco prečesali južnoafriške gozdove. (Foto: Southampton/C-LAB)

Znanstveniki so se podali na zahtevno misijo. Najbolj osamljeni rastlinski vrsti skušajo najti "boljšo polovico", s katero bi vrsto lahko rešili pred izumrtjem. S pomočjo brezpilotnih letalnikov in umetne inteligence bodo prečesali južnoafriške gozdove.

Raziskovalci skušajo s pomočjo umetne inteligence osamljenemu moškemu predstavniku rastline Encephalartos woodii najti žensko partnerico. Brez ženske predstavnice se namreč rastlina ne more naravno razmnoževati, je poročal BBC.

Gre namreč za dvodomno vrsto, kar pomeni, da ima ena rastlina samo ženske cvetove, druga pa samo moške. Do opraševanja v naravi pride, ko moška in ženska rastlina iste vrste rasteta blizu druga drugi. Žuželke nato prenašajo cvetni prah iz enega drevesa na drugega.

Problem je, ker ženske predstavnica te vrste še nikoli niso našli.

Raziskovalci univerze v Southaptomu so si zadali izziv, da temeljito preiščejo na tisoče hektarjev gozdov v Južni Afriki, kjer so našli moški primerek. Pri raziskovanju ogromnega območja si bodo pomagali z droni in umetno inteligenco.

Vodja projekta je raziskovalka Laura Cinti, ki jo je po navedbah BBC navdahnila “zgodba o nesrečni ljubezni”.

“Upam, da tam nekje obstaja ženska predstavnica, navsezadnje je nekoč morala obstajati. Osupljivo bi bilo, če bi vrsto, ki je tako blizu izumrtja, z naravnim razmnoževanjem lahko vrnili nazaj,” je dejala Cinti.

Posnetke drona analizira umetna inteligenca, ki vrsto prepoznava na podlagi oblike. Do zdaj so sicer uspeli analizirati približno 405.000 arov območji oziroma nekaj manj kot dva odstotka.

“Ustvarili smo slike rastlin in jih postavili v različna ekološka okolja, da bi model usposobili za njihovo prepoznavo,” je pojasnila vodja projekta.

Encephalartos woodii
Foto: PROFIMEDIA

Encephalartos woodii je vrsta rastline, znana kot cikada. Cikade so najstarejše živeče rastline, ki nosijo semena, saj so stare več kot 300 miljonov let. Moški osebek vrste Encephalartos woodii so našli leta 1895 v gozdovih Južne Afrike. Kasneje so jo prepeljali v Kraljevi botanični vrt Kew v Londonu, kjer so vrsto poimenovali “najbolj osamljena rastlina na svetu”. Vrsta velja za eno najbolj ogroženih.

Če se lov na žensko predstavnico vrste ne bo obrestoval, bodo raziskovalci skušali najti način, kako spremeniti spol rastline, še zapišejo na spletni strani univerze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!