Lukašenko pomilostil na smrt obsojenega Nemca

Svet 30. Jul 202422:00 0 komentarjev
Rico Krieger
Rico Krieger (Foto: Belte le radio)

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je danes pomilostil nemškega državljana, ki je bil konec junija na sojenju za zaprtimi vrati obsojen na smrtno kazen zaradi sodelovanja v ekstremistični skupini in terorizma.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se je po pogovoru s preiskovalci in odvetniki odločil, da bo pomilostil nemškega državljana Rica Kriegerja, potem ko je vzel v obzir vse okoliščine njegovega primera, je ob sklicevanju na navedbe predsednikovega urada poročala beloruska državna tiskovna agencija Belta.

30-letni Krieger, nekdanji reševalec pri nemškem Rdečem križu in varnostnik na ameriškem veleposlaništvu v Berlinu, je bil konec junija na sojenju za zaprtimi vrati obsojen na smrt. Med drugim so ga obsodili zaradi sodelovanja v ekstremistični skupini, vohunjenja in terorizma.

Nemec je minuli teden na beloruski televiziji prosil za pomilostitev in ob tem priznal, da je oktobra lani na pobudo Ukrajine fotografiral vojaške objekte v Belorusiji in namestil eksplozivno napravo na železniški progi v bližini Minska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Globoko obžalujem, kar sem storil, in z olajšanjem ugotovil, da ni bilo žrtev,” je še povedal Krieger in dodal, da ga je nemška vlada “pustila na cedilu”.

Tiskovna predstavnica nemškega zunanjega ministrstva Kathrin Deschauer je kmalu zatem dejala, da je “v Belorusiji žal običajna praksa, da ljudi tako izpostavljajo v videoposnetkih ali na televiziji”, in izrazila skrb, ker “takšno razkazovanje močno krši človekovo dostojanstvo”.

Dodala je, da so Kriegerju ves čas nudili konzularne storitve, in poudarila, da nemška vlada ostro nasprotuje smrtni kazni v vseh okoliščinah.

Belorusija je sicer edina država v Evropi, ki še ni odpravila smrtne kazni. Izvajajo jo s streljanjem. Po podatkih organizacije Amnesty International naj bi v tej državi od leta 1991 usmrtili več kot 400 ljudi, vendar so usmrtitve tujih državljanov zelo redke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!