Lukašenko zagrozil z jedrskim orožjem: Napad na nas bi pomenil 3. svetovno vojno

Svet 27. Sep 202417:33 0 komentarjev
Aleksander Lukašenko
PROFIMEDIA

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je zvezo Nato danes obtožil, da načrtuje napad na državo, in ob tem zagrozil z uporabo jedrskega orožja, ki ga je v Belorusiji sicer namestila Rusija. Napad na Belorusijo bi po njegovih besedah pomenil začetek tretje svetovne vojne.

Aleksander Lukašenko je v nastopu pred študenti univerze za informatiko in radioelektroniko trdil, da zveza Nato načrtuje konkretne napade na Belorusijo. “Američani in Poljaki so se že razporedili predvsem ob meji s Poljsko. Vemo, da si poljsko vodstvo že mane roke,” poročanje beloruske tiskovne agencije Belta povzema nemška dpa.

Belorusija je na takšen dogodek pripravljena in se bo takoj odzvala, je dejal in dodal, da Zahod ni pripravljen na takšno eskalacijo. V primeru napada bi se tako Belorusija kot Rusija odzvali z jedrskim orožjem, je dejal in se zahvalil ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za nedavno spremembo jedrske doktrine.

Putin je spremembe naznanil v sredo in med drugim zagrozil z uporabo jedrskega orožja v primeru obsežnega zračnega napada na državo. Rusija bi kot odgovor lahko uporabila jedrsko orožje tudi proti nejedrski državi, če bi jo podpirala jedrska sila, je dejal. Pri tem je očitno meril na Ukrajino, ki nima jedrskega orožja, vendar prejema vojaško podporo držav z jedrskim orožjem. Sprememba doktrine bi veljala tudi v primeru napada na Belorusijo, tesno zaveznico Rusije, je povedal Putin.

Belorusija sicer sama ni jedrska sila, je pa Rusija na njenem ozemlju leta 2023 namestila rusko taktično jedrsko orožje. Lukašenko je aprila navajal več deset jedrskih konic. Belorusija je prejela tudi ruske rakete iskander, ki lahko nosijo jedrske konice. Tudi lovska letala suhoj Su-35 so predelali za namestitev tovrstnega orožja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!