Macron po odstopu Bretona že predlagal novega kandidata za evropskega komisarja

Svet 16. Sep 202412:13 > 12:52 3 komentarji
Dosedanji francoski minister za zunanje in evropske zadeve Stephane Sejourne
Dosedanji francoski minister za zunanje in evropske zadeve Stephane Sejourne (Foto: PROFIMEDIA)

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes, potem ko je dosedanji evropski komisar iz Francije in tudi kandidat za prihodnjo komisijo Thierry Breton odstopil, za položaj predlagal dosedanjega francoskega ministra za zunanje in evropske zadeve Stephana Sejourneja.

Stephan Sejourne je bil pred prihodom na ministrski položaj vodja liberalne skupine Renew v Evropskem parlamentu in ustreza vsem zahtevanim kriterijem, piše v sporočilu Elizejske palače.

Thierry Breton je danes sporočil, da odstopa s komisarskega položaja in tudi od kandidature za položaj v prihodnji Evropski komisiji predsednice Ursule von der Leyen. V pismu, ki ga je objavil na omrežju X, je von der Leyen očital, da politično trguje.

“Pred nekaj dnevi, v zadnji fazi pogajanj o sestavi prihodnjega kolegija komisarjev, ste pozvali Francijo, naj umakne moje ime – zaradi osebnih razlogov, o katerih z mano niste neposredno govorili – in Franciji v politični trgovini v zameno ponudili domnevno bolj vpliven resor v prihodnji Komisiji,” je zapisal v pismu predsednici von der Leyen.

Elizejska palača je danes sporočila, da si je Macron od predsedovanja Francije Svetu EU leta 2022 prizadeval, da Pariz dobi ključen resor, ki bi se ukvarjal z izzivi industrijske ter tehnološke suverenosti in konkurenčnosti. “V tem smislu so potekali vsi stiki, ki jih je imel s predsednico Evropske komisije od njene izvolitve v Evropskem parlamentu,” so še zapisali.

Njegova zavezanost Evropi bo Sejourneju omogočila, da bo v celoti podprl agendo o suverenosti, so zapisali v Parizu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je ob tem zahvalil Bretonu in menil, da je bil odličen evropski komisar. “Veliko je prispeval k razvoju evropske politike suverenosti na področju digitalne tehnologije, podpore tehnološki in industrijski osnovi evropske obrambe ter odpornosti enotnega trga Evropske unije v času covidne krize,” so dodali v Elizejski palači.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje