Macron prihodnji teden začenja iskanje novega premierja

Svet 16. Avg 202415:46 0 komentarjev
Emmanuel Macron
Foto: Dylan Martinez/REUTERS

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo prihodnji teden začel pogovore z vodji strank o sestavi nove vlade po parlamentarnih volitvah v začetku julija. Njegova prva naloga je imenovanje premierja. Po porazu Macronove stranke na predčasnih volitvah je namreč odstopil Gabriel Attal, ki je prevzel vodenje Macronove poslanske skupine liberalcev.

Emmanuel Macron je vodje parlamentarnih strank povabil na pogovore, ki jih je sklical 23. avgusta s ciljem sestaviti novo vlado. “Rezultat teh pogovorov in njihovih sklepov bo imenovanje premierja,” so danes sporočili iz urada francoskega predsednika. Dodali so, da so volivci na volitvah 7. julija izrazili željo po spremembi in širšem sodelovanju, zato upajo, da so bodo predsednikovi pogovori prispevali pri doseganju najširše in čim bolj stabilne parlamentarne večine.

Macron je še pred olimpijskimi igrami napovedal, da bo po njihovem koncu 11. avgusta poskusil imenovati novega predsednika vlade, pri čemer je poudaril, da se morajo stranke v razdrobljenem parlamentu brez jasne večine najprej povezati in nato oblikovati široko koalicijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Olimpijske igre si sicer izboljšale mračno razpoloženje, ki je v Franciji s preuranjenimi napovedmi o močni zmagi skrajno desnega Nacionalnega zbora vladalo na predčasnih volitvah, ki jih je francoski predsednik nepričakovano razpisal po porazu na junijskih evropskih volitvah. Toda analitiki ocenjujejo, da uspešna izvedba olimpijskih iger ne bodo nujno okrepile Macronovih pogajalskih izhodišč pred začetkom sestavljanja nove vlade, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V drugem krogu predčasnih parlamentarnih volitev v Franciji namreč nobena stran ni dobila absolutne večine v 557-članskem parlamentu. Po volitvah je Macron zavrnil možnost, da bi vodenje vlade poveril Jean-Lucu Melenchonu, vodji levega zavezništva Nova ljudska fronta (NLF), ki je v drugem krogu volitev 7. julija dobila največ, 180 od 577 sedežev. NLF je že predlagala novo ime, in sicer za predsednico vlade želijo 37-letno ekonomistko Lucie Castets.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!