Macron s stisnjenimi zobmi začenja pogovore o oblikovanju nove vlade

Svet 23. Avg 202413:22 1 komentar
Foto: Stephane Mahe/REUTERS

V Franciji so se danes začeli pogovori s ciljem oblikovanja nove vlade. "Predsednika smo prišli opomnit na pomen spoštovanja rezultata volitev in izhoda države iz ohromelosti, v katero je zapadla," je dejala kandidatka levega zavezništva, ki je zmagalo na volitvah. Francoski predsednik Emmanuel Macron namreč ni pretirano navdušen nad idejo, da premierski položaj nameni levemu zavezništvu.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po julijskih volitvah, ki nobenemu od političnih blokov niso prinesle jasne večine, s ciljem oblikovanja nove vlade danes začel pogovor z voditelji političnih strank. Kot prve je sprejel predstavnike leve Nove ljudske fronte, ki je osvojila največji delež glasov in zase terja premierski položaj.

Potem ko od volitev v začetku julija tekoče posle opravlja premier Gabriel Attal, je sedaj na poti do nove vlade prva naloga Macrona, da imenuje novega predsednika vlade. Položaj zase terja levo zavezništvo, ki združuje skrajno levico, socialiste, komuniste in zelene, saj so na volitvah osvojili največ glasov. Kljub temu jim s 193 poslanci do večine v 577-članskem parlamentu zmanjka približno 100 sedežev.

Danes so se njegovi predstavniki kot prvi zglasili v predsedniški palači in za vodenje vlade predlagali ekonomistko in javno uslužbenko Lucie Castets, ki je povezana s socialisti. Ob prihodu je dejala, da se vidi kot nosilka rešitve za stabilnost države. “Predsednika smo prišli opomnit na pomen spoštovanja rezultata volitev in izhoda države iz ohromelosti, v katero je zapadla,” je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nova ljudska fronta
Foto: Abdul Saboor/REUTERS

Macron ni navdušen, da bi premiersko mesto zasedel kandidat levice

Macron sicer doslej ni izkazal pretiranega navdušenja nad idejo, da premierski položaj nameni levemu zavezništvu, temveč naj bi bil naklonjen povezovanju njegovega sredinskega tabora, ki je s 166 poslanci zasedel drugo mesto, s tradicionalno desnico.

Še danes bo sprejel tudi predstavnike svojega Preporoda in zaveznikov, ki poudarjajo, da volitve niso prinesle jasnega zmagovalca, levi blok pa da je prešibak za oblikovanje vlade. To si sami želijo oblikovati okrog premierja iz ene od sredinskih strank.

Sledilo bo njegovo srečanje z desnimi Republikanci, dan pa bo zaključil s pogovori s še z dvema manjšima strankama. Pogovori se bodo nato nadaljevali v ponedeljek, ko bo sprejel skrajno desni Nacionalni zbor.

Stranka, ki se je nadejala zmage na volitvah, je skupaj z zavezniki zasedla šele tretje mesto s 142 poslanci. Sodelovati ne nameravajo v nobeni od možnih koalicij, temveč oči že usmerjajo v prihodnje volitve v državi, na katerih bodo leta 2027 volili novega predsednika.

Trenutno obdobje je za Francijo najdaljše brez vlade doslej. Macron je odločitev, da se v njeno sestavljanje ne poda nemudoma po volitvah, utemeljil z olimpijskimi igrami, ki jih je Pariz gostil med 26. julijem in 11. avgustom. Do tega je bilo kritičnih predvsem več predstavnikov opozicije, češ da gre za oviranje demokracije.

Kdaj bi se lahko odločil o novem premierju, Macron ni nakazal, opazovalci pa ime pričakujejo enkrat naslednji teden. Kdorkoli bo imenovan, mora v parlamentu prestati glasovanje o zaupnici. Najpozneje do 1. oktobra mora poleg tega poslancem predstaviti predlog proračuna za leto 2025, še piše AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje