Macronova stava na vse ali nič: Francozi gredo na volišča

Svet 30. Jun 202407:21 0 komentarjev
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Foto: PROFIMEDIA)

Francozi se danes odpravljajo na prvi krog predčasnih parlamentarnih volitev, ki jih je predsednik Emmanuel Macron sklical po hudem porazu svoje stranke na nedavnih evropskih volitvah. Prepričljive zmage se tudi na parlamentarnih volitvah nadeja skrajna desnica, vladajoči sredinski tabor pa prehiteva še združena levica. Dokončni odgovor o novi sestavi parlamenta bo dal drugi krog 7. julija.

Macron je sklic novih volitev le dve leti po zadnjih utemeljil z željo, da država dobi jasno večino in da po prepričljivi zmagi skrajne desnice na evropskih volitvah ustavi njen pohod na oblast. A po doslej najboljšem rezultatu za Nacionalni zbor (RN), ki ga je 9. junija podprlo več kot 30 odstotkov volivcev, se tej stranki zmaga nasmiha tudi na nacionalnih volitvah.

Ankete ji napovedujejo okrog 36 odstotkov podpore, levemu zavezništvu Nova ljudska fronta 28, Macronovi sredinski liberalni koaliciji Skupaj pa približno 20 odstotkov.

Kako se bo ta podpora izrazila v poslanskih sedežih, bo znano šele po drugem krogu volitev. Vanj se v primeru, da nihče od kandidatov ne osvoji 50 odstotkov glasov, uvrstita dva najbolje uvrščena in še vsak morebitni kandidat, ki bi zbral podporo vsaj 12,5 odstotka registriranih volivcev.

marine le pen
Marine le Penn, Nacionalni zbor (Foto: Profimedia)

Ker je pričakovati visoko udeležbo – volitev se glede na ankete nameravata udeležiti skoraj dve tretjini volivcev – bi to lahko pomenilo več dodatnih kandidatov v drugem krogu.

Projekcije tudi po drugem krogu relativno večino sedežev v 577- članskem parlamentu napovedujejo RN, pojavljajo se ocene, da ni izključena niti absolutna večina. Strankin kandidat za premierja Jordan Bardella je napovedal, da bo le v tem primeru oblikoval vlado.

Glede na trenutne obete se v Franciji zdi precej verjetna možnost nove kohabitacije – sodelovanja predsednika in premierja iz različnih taborov. Volišča bodo odprta od 8. do 20. ure, ko je pričakovati tudi prve napovedi izidov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!