Madžarska naj bi v bližini meje z Avstrijo vzpostavila begunsko taborišče

Svet 24. Sep 202418:20 3 komentarji
Viktor Orban
Tudi Madžarska bo Evropsko komisijo zaprosila za izvzetje iz skupne evropske azilne in migracijske politike. (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarska vlada pri vasi Vitnyed v bližini meje z Avstrijo vzpostavlja nov center za migrante, so poročali lokalni mediji. Napovedi so že sprožile nasprotovanje tamkajšnjih prebivalcev, ki so v nedeljo organizirali protest.

Vlada vzpostavitve centra ni potrdila, sumijo pa to domačini, ki so temu nasprotovali na protestu v nedeljo, poroča madžarski portal hvg.hu.

Center naj bi vzpostavili na območju nekdanje šole, ki je v lasti države. Po spletu so že zaokrožile fotografije, kako so okoli poslopja postavili trimetrsko ograjo, v nekdanjo športno dvorano pa so namestili pograde. Območje varuje policija.

Župan Vitnyeda Csaba Szalai je na Facebooku sicer zapisal, da begunski center vzpostavljajo, ker mora Madžarska zaradi kršenja azilne zakonodaje EU plačati večmilijonsko kazen, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Madžarski premier Viktor Orban že leta nasprotuje priseljencem in se je zaradi nestrinjanja s politiko EU z Brusljem zapletel v številne spore. Med drugim je Sodišče EU Budimpešti odredilo 200 milijonov evrov kazni zaradi kršenja azilne zakonodaje. A ker Madžarska kazni ni plačala, namerava Evropska komisija ta denar odšteti od državi namenjenih evropskih sredstev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje