Madžarska: Olajšave pri vstopu za Ruse in Beloruse ne predstavljajo tveganja

Svet 19. Avg 202416:42 0 komentarjev
Madžarski parlament
Madžarski parlament (Foto: PROFIMEDIA)

Posebna pravila o vstopu za gostujoče delavce iz Rusije in Belorusije na Madžarsko z vidika Budimpešte ne predstavljajo tveganja za EU, je dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. EU je zaradi te poteze, ki je v Bruslju sprožila pomisleke o varnosti, od vlade v Budimpešti zahtevala pojasnila. Te naj bi Madžarska posredovala do danes.

Madžarska je nedavno razširila svoj sistem skrajšanega vizumskega postopka na osem držav, vključno z Rusijo in Belorusijo, na kar so se z zaskrbljenostjo odzvali v Bruslju. V Budimpešti skušajo sedaj pomiriti skrbi.

Kot je v nedeljo na Facebooku sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, razširitev madžarskega nacionalnega programa za pridobivanje dokumentov za bivanje in delo na ruske in beloruske državljane ne predstavlja nobene varnostne grožnje za schengensko območje. Ob tem je opozoril, da imetniki teh dokumentov opravijo celovito preverjanje, preden jim dovolijo vstop ali bivanje na Madžarskem.

Szijjarto je sicer prepričan, da je Madžarska tarča “kampanje laži” predvsem severnoevropskih in baltskih zunanjih ministrov, ki so “zaslepljeni s provojnim pristopom”, pri čemer je namignil na njihovo podporo Ukrajini pri soočanju z rusko agresijo.

Za gostujoče delavce na Madžarskem že dolgo veljajo posebna pravila o vstopu, ki pa so sprva veljala le za Ukrajince in Srbe. Od julija pa so bila razširjena tudi na državljane Rusije in njene zaveznice Belorusije.

Manfred Weber, vodja največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP), je opozoril, da taka odločitev Budimpešte “vzbuja resne varnostne pomisleke”. Nova pravila bi namreč po njegovem lahko omogočila vrzeli za izvajanje vohunskih dejavnosti, saj bodo ruski državljani lažje vstopili v EU in se gibali po schengenskem območju.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson pa je spričo pomislekov glede varnostnega tveganja od Budimpešte v začetku meseca zahtevala pojasnilo. “Rusija je varnostna grožnja. Potrebujemo več, ne manj opreznosti. Omogočanje morebitnim ruskim vohunom in saboterjem lahek dostop do EU bi spodkopalo varnost nas vseh,” je zapisala v pismu madžarski vladi, v katerem je zaprosila za pojasnilo. Pri tem je dodala, da pričakuje odgovor Madžarske do danes.

Madžarski premier Viktor Orban, čigar država trenutno predseduje EU, kljub sankcijam Bruslja proti Moskvi ohranja dobre odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom od začetka ruske agresije proti Ukrajini februarja 2022. Prejšnji mesec je poskrbel za razburjenje v Bruslju in več evropskih prestolnicah s svojo samooklicano “mirovno misijo”, v okviru katere je med drugim obiskal tudi Moskvo, in s svojimi izjavami o provojni politiki EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!