Apokaliptični prizori zaradi poplav v Evropi: “To je mesto duhov”

Svet 17. Sep 202409:37 > 11:55 0 komentarjev

Po katastrofalnih poplavah, ki jih je v nekaterih evropskih državah povzročil ciklon Boris, ponekod začenjajo sanacijo. "To je kot apokalipsa, mesto duhov," je razmere za Reuters opisal 16-letnik z jugozahoda. Medtem v nekaterih krepijo protipoplavno zaščito, saj se bojijo nevarnosti poplav.

V zadnjih dneh se srednja Evropa po prihodu ciklona Boris spopada s hudimi poplavami, nekateri kraji – na Poljskem, Češkem, Madžarskem in Slovaškem – so še vedno ogroženi.

Doslej je po podatkih agencije Reuters umrlo 18 ljudi. V Romuniji je umrlo 7 ljudi, v Avstriji štirje, na Poljskem štirje in češkem trije.

V ponedeljek popoldne je župan poljskega mesta Nisa Kordian Kolbiarz na jugozahodu države prebivalce pozval k evakuaciji. Voda bi namreč lahko prebila nasip na bližnjem jezeru, kar bi poplavilo mesto s 44 tisoč prebivalci. Vlada je tja napotila več tisoč vojakov. Ljudi je pozval, naj se premaknejo v višje lege, po možnosti tudi na strehe stavb, saj bi se po najhujšem scenariju voda dvignila za več metrov, kar bi poplavilo celo mesto. Prostovoljci danes utrjujejo protipoplavne nasipe.

Razdejan je tudi kraj Ladek Zdroj iz okrožja Klodzko. 16-letni Simon Krisztan je za Reuters opisal “nepredstavljive” razmere. “To je kot apokalipsa, mesto duhov,” je opisal kraj. Ulice so prekrite z blatom in vejevjem, vsepovsod so ruševine. “Armagedon … Vse je razdejano, nimamo niti enega mostu. Vsi so porušeni. Praktično smo odrezani od sveta,” pa je za Reuters opisal še 70-letni Jerzi Adamcik.

moški nosi lopato moški nosi lopato
Foto: REUTERS
moški in ženska iz hiše spravljata vodo moški in ženska iz hiše spravljata vodo
Foto: REUTERS
odrezana cesta odrezana cesta
Foto: PROFIMEDIA
poplavljeno mesto poplavljeno mesto
Foto: PROFIMEDIA
Opustošenje po poplavah na Poljskem Opustošenje po poplavah na Poljskem
Poljski Ladek Zdroj. (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)
Opustošenje po poplavah na Poljskem Opustošenje po poplavah na Poljskem
Poljski Ladek Zdroj. (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)
Opustošenje po poplavah na Poljskem Opustošenje po poplavah na Poljskem
Poljski Ladek Zdroj. (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)
Opustošenje po poplavah na Poljskem Opustošenje po poplavah na Poljskem
Poljski Ladek Zdroj. (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)
Opustošenje po poplavah na Poljskem Opustošenje po poplavah na Poljskem
Poljski Ladek Zdroj. (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)

Predsednik poljske vlade Donald Tusk je napovedal milijardo zlotov (234 milijonov evrov) pomoči za žrtve poplav na jugozahodu države, prav tako je v stiku z voditelji drugih evropskih držav in da bo vlada zaprosila za pomoč Evropske unije. Medtem ko je voda na nekaterih območjih upadala, se druga, vključno z Vroclavom s 600 tisoč prebivalci, pripravljajo na morebitne poplave.

“Voda je bila visoka dva metra”

Izredne razmere še vedno vladajo na severovzhodu Češke v Ostravi, kjer je reka prebila nasip in poplavila industrijsko območje mesta, vključno s kemično tovarno BorsodChem in tovarno koksa OKK Koksovny. skupno so na Češkem evakuirali 13 tisoč prebivalcev.

Po enem najhujših neurij v več letih je narasla voda že v nedeljo zalila več mest, med drugim Jesenik in Krnov blizu meje s Poljsko. V Jeseniku so reševalci s čolni in helikopterji rešili več sto ljudi. “Voda je bila visoka približno dva metra, tekla je po ulici. Veliko, veliko avtomobilov je uničenih,” je povedal meščan Zdenek Kuzilek. Prekinjene so telefonske linije, ni vode in elektrike.

Poplave na Češkem
Poplave na Češkem. (Foto: David W Cerny/REUTERS)

Tudi češka vlada je na pomoč napotili vojsko. Prebivalce v najbolj prizadetih regijah na severovzhodu bodo vojaški helikopterji oskrbovali s pitno vodo in hrano. Do konca oktobra naj bi civilnim oblastem pomagalo do 2.000 vojakov, je na omrežju X sporočila obrambna ministrica Jana Černochova.

Predsednik češke vlade Petr Fiala in notranji minister Vit Rakušan sta v ponedeljek obiskala v poplavah najbolj prizadeto mesto Jesenik, ki je približno 200 kilometrov vzhodno od Prage.

V nemški zvezni deželi Saška medtem zaskrbljeno pričakujejo poplavni val iz Češke. V Dresdnu je vodostaj Labe več kot štirikrat višji od običajne višine 1,4 metra. Danes naj bi še naraščal in presegel mejo šestih metrov. Med stoletnimi poplavami leta 2002 je znašal 9,4 metra.

Najmanj tri žrtve v Avstriji

V Avstriji bo po besedah kanclerja Karla Nehammerja iz sklada za odpravo posledic naravnih nesreč sprva na voljo 300 milijonov evrov. Obseg pomoči bodo po njegovih besedah po potrebi povečali.

V Spodnji Avstriji so zaprli več kot 200 cest in evakuirali prebivalce 1.800 stavb. Prekinjena je bila tudi dobava električne energije. V zadnjih dneh lokalno padlo do 370 litrov dežja na kvadratni meter, kar je nekajkratna običajna mesečna vrednost. V avstrijski prestolnici imajo še vedno težave z javnim prevozom.

V ponedeljek so avstrijske oblasti potrdile tudi četrto smrtno žrtev, potem ko so zvečer v bližini Dunaja v vodi našli truplo moškega.

Medtem narašča vodostaj Donave v Bratislavi. V središču slovaške prestolnice je malo po polnoči dosegel 963 centimetrov, medtem ko je kraj Devin zaradi poplav odrezan od sveta, poroča slovaški portal The Slovak Spectator. V Romuniji je prizadet predvem vzhod države. V ponedeljek so v vasi Grivita našli sedmo žrtev, je poročala romunska tiskovna agencija Mediafax. Poplavljenih je približno 6.000 hiš, številne v odročnih vaseh. Na pomoč so napotili več sto gasilcev.

Madžarska sprožila mehanizem za odzivanje v krizi

Na Madžarskem se pripravljajo na poplave. V zgodovinskih mestih Višegrad in Szentendre, severno od Budimpešte, so postavili premične jezove v primeru, da poplavi Donava.

Protipoplavni nasipi v B
Priprave na poplave v Budimpešti. (Foto: Marton Monus/REUTERS)

V okviru mehanizma za odzivanje v krizi (IPCR) je za danes napovedan sestanek nacionalnih strokovnjakov za obvladovanje nesreč s pristojnimi institucijami in službami EU, vključno s Centrom za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), je na omrežju X sporočila madžarska vlada. Po besedah madžarskega notranjega Sandorja Pinterja je zaradi naraščajoče Donave, ki teče tudi skozi Budimpešto, v pripravljenosti 12 tisoč vojakov. Mednarodne obveznosti je zaradi vremenskih razmer in poplav prestavil premier Viktor Orban.

Protipoplavni nasipi v B
Priprave na poplave v Budimpešti. (Foto: Marton Monus/REUTERS)

Pripravlja se tudi Hrvaška

Na narasle vodostaje rek se pripravljajo tudi na Hrvaškem.

Vrhunec vodnega vala pričakujejo v naslednjih sedmih do desetih dneh, najbolj pa bo po napovedih pristojnih služb narasel vodostaj Donave. Generalni direktor državnega podjetja za upravljanje z vodnimi viri Hrvatske vode Zoran Đuroković je zjutraj zagotovil, da se na Hrvaškem ne bodo ponovili prizori iz nekaterih evropskih mest.

Ob vhodu Donave iz Madžarske v Hrvaško, pri kraju Batina na skrajnem vzhodu države, bo vodostaj Donave po trenutnih ocenah znašal 750 centimetrov. Đuroković je napovedal, da bodo protipoplavno zaščito na Donavi dvignili na več kot 775 centimetrov, kolikor je leta 2013 znašal eden od najvišjih vodostajev te reke na Hrvaškem.

Da bo vodostaj Donave ob vhodu v Hrvaško dosegel okoli 750 centimetrov, je v ponedeljek v oddaji Otvoreno na hrvaški javni televiziji HTV dejala tudi direktorica uprave za vodno gospodarstvo in zaščito morja na ministrstvu za varovanje okolje in zeleni prehod Elizabeta Kos. Ocenila je, da bo vodni val na Batini vrhunec dosegel naslednjo sredo. Đuroković je danes še pojasnil, da so se na narasle vodostaje rek začeli pripravljati že v ponedeljek.

Stanje na Muri in Dravi je po njegovih besedah sicer dobro. Izpostavil je, da hujših pretokov tam ne bo in da bodo dvakrat manjši kot avgusta lani. Takrat so se na severu Hrvaške po obilnem deževju in zaradi poplavnega vala iz Slovenije spopadali z naraslo Muro in Dravo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!