Madžarska vrača udarec: Očitno je nov šport hrvaškega ministra zmerjanje

Svet 25. Okt 202418:43 2 komentarja
Ivan Anušić in Peter Szijjarto
Ivan Anušić in Peter Szijjarto (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarska je hrvaškega veleposlanika poklicala na pogovor zaradi nedavnih komentarjev hrvaškega obrambnega ministra Ivana Anušića o domnevnem madžarskem podpiranju Rusije. Zunanji minister Peter Szijjarto je ob tem Anušića obtožil zmerjanja Madžarov. Minister je Zagreb pozval, naj jih v bodoče ne vpletajo v notranjepolitične spore.

Minister Ivan Anušić je v luči spora med vlado in predsednikom države Zoranom Milanovićem nedavno izjavil, da bi Hrvaška zaradi predsednikove zavrnitve sodelovanje pripadnikov hrvaške vojske v Natovi misiji varnostne pomoči in usposabljanja za Ukrajino (NSATU) lahko “postala podobna Madžarski”. Dva dni pozneje pa je dejal, da bi se Hrvaška s tem lahko “postavila na stran Srbije in Madžarske, ki odkrito podpirata Rusijo”, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Milanović je v začetku meseca zavrnil soglasje za sodelovanje hrvaške vojske v misiji NSATU, ker da želi zaščititi Hrvaško pred vojno in sprejeti vse ukrepe, da bi ostala zunaj vojnih spopadov. Prepričan je tudi, da Nato z misijo vstopa v vojno v Ukrajini.

“Kot kaže je hrvaški obrambni minister izbral novo športno disciplino, in sicer zmerjanje Madžarov,” je na današnji novinarski konferenci s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom Parrillo v Budimpešti dejal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Povedal je, da so prvo pripombo Anušića prezrli, druge pa niso želeli.

Ob tem je Hrvaško prosil, naj v prihodnje v notranjepolitičnih razpravah med vlado in predsednikom države Milanovićem ne vpleta Madžarske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje