Nove zahteve Madžarske: želi povračilo stroškov za varovanje zunanje meje

Svet 12. Sep 202414:03 0 komentarjev
Viktor Orban
Francois Lenoir/REUTERS

Madžarska bo od Evropske unije zahtevala kompenzacijo za stroške, nastale pri varovanju zunanjih meja EU. V ta namen je po besedah vodje kabineta predsednika vlade Gergelya Gulyasa pripravljena vložiti tudi tožbo. Po njegovih besedah "migracije in Nemčija rušijo schengen". Madžarska bo sicer še naprej ščitila svoje meje pred "ilegalnimi migranti", je dejal, a ponovil že slišano stališče, da jim bodo po azilnem postopku nudili možnost brezplačnega prevoza v Bruselj.

“Pripravljeni smo tožiti Evropsko komisijo, ker je delno ali v celoti povrnila stroške, ki so jih imele druge države članice pri varovanju schengenske meje. Madžarska je v preteklih letih porabila dve milijardi evrov za zaščito schengenske meje, ne da bi od unije dobila kakšen pomemben prispevek,” je dejal Gergely Gulyas.

Vodja kabineta premierja Viktorja Orbana je povedal še, da je vlada v Budimpešti pooblastila ministra za evropske zadeve Janosa Boko za pogajanja z Evropsko komisijo glede sodbe Sodišča EU proti Madžarski zaradi njene migracijske in azilne politike.

Sodišče je namreč junija odločilo, da mora Madžarska plačati več kot 200 milijonov evrov – in še po milijon evrov za vsak dan zamude – zaradi neizvršitve sodbe iz leta 2020, ker naj ne bi spoštovala pravil prava Unije na področju postopkov v zvezi s priznanjem mednarodne zaščite in vračanjem državljanov tretjih držav.

Evropska unija
Evropska unija (Foto: PROFIMEDIA)

Madžarska vztraja pri prevozu nezakonitih pribežnikov v Bruselj

Gulyas pa je danes dejal, da je madžarska vlada določila “rdeče črte”, ki jih v pogajanjih s komisijo ne namerava prestopiti. “Ena od teh je odločitev, ki so jo madžarski državljani podprli na referendumu, da se nihče se ne more naseliti v naši državi proti volji madžarskega ljudstva,” je pojasnil.

Po njegovih besedah je Orban že leta 2015 opozoril, da bo schengenski sistem razpadel, če Bruselj ne bo sprejel ustreznih ukrepov in zavezal držav ob zunanjih mejah EU k učinkovitemu varovanju teh meja. “Migracije in Nemčija rušijo schengen,” je dodal v zvezi z nedavno odločitvijo nemške vlade, da ponovno uvede mejni nadzor na vseh kopenskih mejah s sosednjimi državami.

Gulyas je znova poudaril tudi, da bo Madžarska “še naprej ščitila svoje meje pred ilegalnimi migranti”, tistim, ki bodo vstopili v državo, pa bodo po azilnem postopku ponudili možnost, da jih brezplačno prepeljejo v Bruselj.

Madžarska je že konec avgusta zagrozila s pošiljanjem migrantov v Bruselj, če ji z Evropsko komisijo ne bo uspelo skleniti dogovora glede junijske odločitve Sodišča EU. Pri komisiji so v torek sporočili, da bi to pomenilo kršitev prava EU, in da bodo v zvezi s tem uporabili vse razpoložljive pristojnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!