Maja spremembe na mejah: tujci bodo morali plačati za vstop v schengen

Svet 20. Avg 202420:44 2 komentarja
schengen, hrvaška, meja, eu
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Tujci bodo morali od maja naprej plačati za vstop v schengensko območje.

V prvi polovici prihajajočega leta se bodo potovanja tujih državljanov v schengensko območje nekoliko podražila. Od maja naprej bodo morali državljani več kot 60 držav, ki niso članice EU, pred vstopom v schengensko območje oddati vlogo za oprostitev vizuma in plačati takso – ta bo znašala sedem evrov.

Kot je povedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, bodo za oprostitev vizumov med drugim morali zaprositi državljani Združenega kraljestva, ZDA, Avstralije in Kanade. Na spletni strani Evropske unije med temi državami najdemo še na primer Albanijo, Argentino, Bosno in Hercegovino, Čile, Izrael, Kosovo, Moldavijo, Severno Makedonijo, Srbijo, Tajvan in Ukrajino.

Gre za tako imenovani evropski sistem potovalnih informacij in avtorizacije (Etias), ki bo deloval na podoben princip kot ameriški Esto. Etias bo veljal na celotnem schengenskem območju, torej ne le v državah članicah EU, ampak tudi na Islandiji, v Lihtenštajnu, Norveški in Švici.

Za pot na Irsko in Ciper ne bo treba plačati, saj nista del schengna. Izdano dovoljenje bo trajalo tri leta oziroma do poteka osebnega dokumenta, na katerega je vezano.

Plačila bodo oproščeni vsi potniki, ki bodo mlajši od 18 let in starejši od 70 let. Potniki bodo lahko sedemevrsko takso za oprostitev vizuma plačali kar prek spleta, prošnje pa naj bi bile načeloma odobrene v nekaj minutah. Izjemoma bo odobritev trajala od 48 do 72 ur, še piše britanski Guardian.

Po uvedbi sistema bo najprej veljalo šestmesečno prehodno obdobje, kar pomeni, da bodo morali potniki zaprositi za oprostitev, a na meji tistih, ki je ne bodo imeli, ne bodo zavračali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje