Majhna vas ob Črnem morju postaja največja zračna baza Nata v Evropi

Svet 23. Jun 202416:47 8 komentarjev
Baza Mihail Kogalniceanu v Romuniji (Foto: PROFIMEDIA)

Zveza Nato v Romuniji, le streljaj od Črnega morja, gradi največje zračno vojaško oporišče v Evropi. Nadgraditev že obstoječega oporišča bo Nato stala okoli 2,5 milijarde evrov. S tem zazvezništvo odgovarja na agresijo Rusije nad Ukrajino.

Mihail Kogalniceanu – manjša vas na jugovzhodu Romunije – postaja največje zračno vojaško oporišče v Evropi. Po velikosti bo preseglo ameriško vojaško oporišče Ramstein v Nemčiji, od koder bodo v Romunijo preselili mnoge vojake, pa tudi logistično infrastrukturo. Baza se bo raztezala na skoraj 3.000 hektarih, Ramstein obsega približno 2.000 hektarov.

Do leta 2030 bo baza po poročanju Balkan Insight lahko gostila do 10.000 vojakov in civilistov. Razširitev zdajšnje baze bo Nato stala okoli 2,7 milijarde dolarjev (okoli 2,5 milijarde evrov). “Zgradili bomo socialna stanovanja za osebje in družine. Na voljo bodo stanovanja v blokih, individualna stanovanja, vrtci, šole, lekarne. Vse, kar ljudje potrebujejo,” je po poročanju Balkan Insight delal Nicolae Cretu, poveljnik Mihaila Kogalniceanuja.

Jasno je, da gre za neposreden odgovor zveze Nato na rusko agresijo v Ukrajini. Baza je od Črnega morja namreč oddaljena le 20 kilometrov, od Odese, kjer potekajo srditi spopadi, 300 kilometrov, od Sevastopola na Krimu, ki ga je zasedla Rusija, pa 400 kilometrov.

Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: George Calin via REUTERS

Delo Nata se je od začetka vojne v Ukrajini spremenilo

V bazi bodo nameščena romunska letala F-16, brezpilotniki MQ-9 Reaper, pa tudi vojaško, letalsko in pomorsko osebje iz 32 držav članic zveze Nato.

Poročnik Charlie Tagg je za BBC dejal, da se je njegovo delo od začetka ruske invazije na Ukrajino močno spremenilo. Še leta 2021 so Natovi bojni piloti letali krepko prek mednarodnih voda v Črnem morju. Zdaj se močno držijo Natovih območij, da bi se “izognili nesporazumom in eskalacijam z Rusi”.

Kot poudarja, je bila njihova naloga pred vojno v Ukrajini preprečevanje morebitne ruske agresije. V trenutnem položaju pa državam članicam zveze Nato dajejo zagotovilo, da so v primeru eskalacij pripravljeni na branjenje.

Za zdaj jim še ni bilo treba posredovati pri prestrezanju ruskih letal nad Natovim ozemljem. So pa to že počeli na nekaterih preteklih misijah v Baltiku. “Svoja letala bomo postavili poleg nasprotnikovih letal. S tem Rusom pokažemo, da smo aktivni,” je dejal. Prav tako pa jim pozicioniranje na Natovi meji omogoča pridobivanje pomembnih obveščevalnih podatkov. Tako namreč lažje beležijo serijske številke ruskih letal in orožje, ki ga ta letala prevažajo.

Letalska baza je dobila ime po bližnji vasi, ki se imenuje po romunskem politiku iz 19. stoletja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje