Malta zavrnila ladjo Kathrin, ki naj bi prevažala razstrelivo

Svet 08. Okt 202409:32 2 komentarja
ladja katrin
Ladja KATHRIN (Foto: Vesselfinder)

Tudi Malta po pozivu aktivistov ni dovolila vplutja ladje MV Kathrin, ki po njihovih navedbah prevaža eksplozivna sredstva za Izrael. Ladji prav tako ne bodo dovolili postanka za točenje goriva. Pred tem so jo zavrnili v Črni gori.

Malta je sledila pozivu aktivistov in ladji MV Kathrin ni dovolila vplutja, je v ponedeljek poročala malteška javna televizija TVM.

Ladja, ki po nekaterih navedbah prevaža eksploziv za Izrael, je trenutno v mednarodnih vodah v bližini Malte. Kathrin je malteškim oblastem podala prošnjo za vplutje z namenom menjave posadke, a so ji to zavrnili, je pojasnil tiskovni predstavnik tamkajšnje vlade. Ladji prav tako ne bodo dovolili postanka za točenje goriva.

Ladja Kathrin
Foto: Vesselfiner/posnetek zaslona

K zavrnitvi ladje so pred tem pozivali malteški aktivisti, ki so, tako kot pred tem njihovi kolegi v Sloveniji in Črni gori, opozarjali, da bi njen tovor lahko prispeval k izvajanju vojnih zločinov.

Kathrin je po javno dostopnih podatkih trenutno v mednarodnih vodah v bližini Malte. Zaenkrat ni jasno, pod katero zastavo ladja pluje, potem ko je minuli teden zaprosila za umik portugalske zastave.

Prošnja za umik zastave je po navedbah portugalske tiskovne agencije Lusa sledila zahtevi, ki jo je portugalska vlada naslovila na nemškega lastnika ladje. Brez nove zastave plovilo ne more vpluti v nobeno pristanišče.

Posadka Kathrin je tovor vkrcala julija v Vietnamu. Potem ko so ji oblasti v Namibiji zaradi spornega tovora konec avgusta prepovedale postanek, so aktivisti v Sloveniji in Črni gori enako zahtevali od svojih vlad.

Črnogorske oblasti so to po neuradnih virih tudi storile, nato je ladja brez načrtovanih postankov v Baru in Kopru odplula iz Jadranskega morja.

Direktor uprave za pomorstvo Jadran Klinec, ki je po pogovoru z agentom ladje sprva dejal, da ta načrtuje vplutje v Koper, je v ponedeljek za STA pojasnil, da od Kathrin nikoli niso prejeli končne potrjene najave njenega prihoda v koprsko pristanišče.

“Ladje nas niso dolžne obveščati o spremembi namere plovbe, ki je v veliki meri odvisna od potreb oziroma zahtev ladjarja. Če se med plovbo pojavi potreba po vkrcanju nekega tovora v nekem drugem pristanišču, potem ladja lahko kadarkoli spremeni svojo smer plovbe,” je še dodal.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje