Četrtino Američanov skrbi, da bi po volitvah sledila državljanska vojna

Svet 24. Okt 202411:23 5 komentarjev
Donald Trump, Kamala Harris
Foto: Marco Bello, Jeenah Moon/REUTERS

Manj kot dva tedna pred ameriškimi volitvami kaže, da bo tekma za predsedniško mesto zelo tesna. Zadnje predvolilne ankete pravijo, da izida ni mogoče napovedati, več kot četrtino Američanov pa zaradi stopnjevanja napetost skrbi, da bi volitvam lahko sledila državljanska vojna.

Še manj kot dva tedna je do ameriških predsedniških volitev, na katerih se bosta pomerila republikanec Donald Trump in demokratka Kamala Harris. Zadnje predvolilne ankete pravijo, da izida ni mogoče napovedati, napetost v državi pa narašča.

Več kot četrtino registriranih volilcev skrbi, da bi po volitvah – ne glede na to, kateri kandidat bo na koncu slavil – lahko izbruhnila državljanska vojna, v javnomnenjski raziskavi ugotavlja britanski The Times. “27 odstotkov Američanov meni, da je izbruh nasilja zelo ali nekoliko verjeten, od tega 30 odstotkov žensk in 24 odstotkov moških,” povzemajo izsledke. 32 odstotkov anketiranih meni, da je izbruh državljanske vojne po volitvah malo verjeten, 20 odstotkov pa jih pravi, da je to zelo malo verjetno. Preostalih 19 odstotkov je odgovorilo, da so negotovi.

Dvanajst odstotkov vprašanih je dejalo, da poznajo nekoga, ki bi se bil pripravljen boriti, če bi menil, da je bil Donald Trump v zadnjih dveh tednih volilne kampanje s prevaro oropan zmage. Pet odstotkov jih je odgovorilo, da poznajo nekoga, ki bi isto storil v primeru ‘prevarane’ Kamale Harris.

Donald Trump, Kamala Harris, volitve, zda, soočenje, rokovanje
Foto: PROFIMEDIA

Približno enak delež Trumpovih (27 odstotkov) in Harrisinih (28 odstotkov) volilcev ocenjuje, da je državljanska vojna zaradi volitev vsaj nekoliko verjetna.

“Presenetljivo, koliko Američanov se boji”

Anketa, ki jo je za britanski medij izvedla agencija YouGov, je pokazala še, da 84 odstotkov ameriških volilcev meni, da so ZDA trenutno bolj razdeljene kot pred desetimi leti. Le pet odstotkov vprašanih meni obratno.

V drugi anketi je agencija ugotovila, da pet odstotkov podpornikov Kamale Harris meni, da ne bi sprejela tesnega poraza, 90 odstotkov pa jih je enako dejalo o Trumpu; med Trumpovimi podporniki jih je 50 odstotkov dejalo, da Harris ne bi sprejela tesnega poraza, 39 odstotkov pa je enako dejalo o Trumpu.

Predsednik oddelka za podatkovno znanost in urednik za ameriško politiko pri agenciji YouGov Carl Bialik je rezultate nove ankete označil za presenetljive. “Presenetljivo je, koliko Američanov se boji, da bi volitve lahko privedle do vojne. Morda je to odraz zavedanja, kako blizu so volitve, in negotovih napovedi izida.”

Raziskava je potekala med 18. in 21. oktobrom, v njej je sodelovalo 1.266 registriranih volilcev. Spodbudilo jo je razdeljeno stanje po zadnjih predsedniških volitvah, ki je vodilo v organiziran pohod Trumpovih podpornikov na Kapitol. Ankete so pokazale, da je približno tretjina Američanov (med njimi približno dve tretjini republikancev) prepričana, da je Bidnova zmaga posledica goljufije.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje