Med Manilo in Pekingom napeto zaradi trkov ladij, obtožbe si izmenjujeta

Svet 31. Avg 202415:58 0 komentarjev
ladji kitajske obalne straže
Foto: PROFIMEDIA

Kitajska si je danes s Filipini izmenjala obtožbe o odgovornosti za nov trk ladji obalnih straž obeh držav v Južnokitajskem morju.

Vsaka od strani trdi, da je druga izvajala nevarne manevre na spornem območju morja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Že peti pomorski incident med državama ta mesec se je spet zgodil na območju atola Sabina oz. Escoda Shoal.

“Kitajska obalna straža je izvajala nevarne manevre, čeprav je bila neizzvana,” je zatrdil tiskovni predstavnik filipinske obalne straže. Po njegovih besedah je njihova ladja BRP Teresa Magbanua utrpela precejšnjo škodo, potem ko se je vanjo trikrat zaletelo kitajsko plovilo.

V Pekingu so medtem za incident v celoti okrivili filipinsko obalno stražo, češ da je njihova ladja namerno trčila v kitajsko. Kot je dejal tiskovni predstavnik kitajske obalne straže, je kitajska ladja na območju izvajala suverenost nad območjem. Ob tem je obsodil “neprofesionalno in nevarno” ravnanje filipinske strani.

Območje atola Sabina Shoal je bilo nazadnje prizorišče incidenta med Kitajsko in Filipini konec minulega tedna, ko naj bi ladja kitajska obalne straže prav tako namerno trčila v ladjo filipinske ribiške službe in proti njej uporabila vodni top. Po trditvah Kitajske se je zgodilo obratno, sama pa naj bi iz morja celo rešila člane filipinske posadke.

Kitajska si sicer lasti skoraj celotno Južnokitajsko morje in zavrača ozemeljske težnje drugih držav, vključno s Filipini. Zavrača tudi mednarodno sodbo, po kateri kitajske zahteve nimajo pravne podlage.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!