V zrušenju ledene jame na ledeniku na Islandiji umrl turist

Svet 26. Avg 202408:57 > 19:56 1 komentar
Breidamerkurjökull
Ledena jama ledenika Breidamerkurjökull. (Foto: PROFIMEDIA)

Med vodenim ogledom ledenika na Islandiji se je zrušila ledena jama. Umrl je turist, še ena oseba je utrpela poškodbe in so jo prepeljali v bolnišnico. Iskanje dveh pogrešanih so preklicali, saj je bilo v skupini le 23 turistov in ne 25, kot so sprva domnevali.

Skupina 23 turistov je bila v nedeljo popoldne na organiziranem ogledu ledenika Breioamerkurjokull na jugu države, ko se je v jami zrušila ledena stena. Pri tem je umrl turist, še eden pa je bil poškodovan in prepeljan v bolnišnico.

Reševalci so v nedeljo zaradi težkih pogojev reševanje prekinili do jutra. “Razmere znotraj ledenika so zelo težke. Do tja je težko priti z opremo. Slabo je, vse delamo ročno,” je povedal vodja lokalne policije Sveinn Kristjan Runarssonn.

Lokalni mediji so poročali, da je v nedeljo v reševalni akciji v določenem trenutku sodelovalo 200 ljudi. Danes zjutraj je reševalna akcija ponovno stekla.

Iskanje dveh pogrešanih so danes nadaljevali, nato pa je islandska policija preklicala iskanje, saj je bilo po njenih navedbah na omrežju Facebook v turistični skupini, ki se je ponesrečila, le 23 ljudi in ne 25, kot so sprva domnevali.

Breidamerkurjökull
Ledenik Breidamerkurjökull. (Foto: PROFIMEDIA)

Runarsson je potrdil, da so bili vpleteni tuji turisti in da nič ne kaže na to, da se ne bi smeli odpraviti na ogled jame, kakršni potekajo celo leto. “Te izlete vodijo izkušeni gorski vodniki. Vedno pa je mogoče imeti nesrečo,” je dejal.

Moški, so ga na kraju dogodka razglasili za mrtvega, in ženska, ki so jo odpeljali v bolnišnico v Reykjaviku, sta državljana ZDA, je pozneje še poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Breidamerkurjökull je izhodni ledenik, ki se razteza iz ledenika Vatnajökull v laguno Jökulsarlon, in je posebej poznan po svojih ledenih jamah. Nahaja se na jugovzhodu otoške države. Na območju potekajo številni vodeni turistični ogledi, pišejo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje