Mega cunami ob zrušenju gore povzročil večdnevno nihanje na Zemlji

Svet 13. Sep 202419:16 0 komentarjev
zrušitev gore na grenlandiji
Vrh gore pred zrušenjem (levo) in po njem (desno). (Foto: University College London UCL)

Septembra lani se je na Grenlandiji odlomil dober kilometer visok gorski vrh. Ogromne količine kamenja in ledu, ki so zgrmele v morje, so povzročile silovit pljusk in mega cunami, zaradi česar je Zemlja vibrirala kar devet dni, ugotavljajo raziskovalci.

Znanstveniki z University College London (UCL) so v raziskavi, objavljeni v reviji Science, ugotovili, da je zrušenje 1,2 kilometra visokega vrha grebena ob fjordu Dickson na vzhodu Grenlandije povzročilo tako silovit pljusk vode, da je zemeljska skorja vibrirala kar devet dni. Ocenjujejo, da je v fjord zgrmelo 25 milijonov kubičnih metrov kamenja in ledu. To je dovolj, da bi lahko napolnili 10.000 olimpijskih bazenov.

Kot še ugotavlja študija, je bil vzrok za zrušitev stanjšanje ledenika ob vznožju gore, kar je posledica podnebnih sprememb.

Ugotovitve raziskave naj bi znanstvenike “popolnoma zmedle”, je za Sky News dejal soavtor študije Stephen Hicks z UCL. Dejal je, da se je prvič zgodilo, da se je pljuskanje vode odrazilo kot vibracije zemeljske skorje, ki so nato več dni potovale proti južnemu polu (posnetek spodaj).

“Čeprav vemo, da lahko seizmometri zaznajo različne vire dogajanja na zemeljskem površju, še nikoli prej ni bil zabeležen tako dolgotrajen, globalno potujoč seizmični val, ki vsebuje eno samo frekvenco nihanja,” je pojasnil. Skrivnostni seizmični signal so zaznali seizmometri po vsem svetu, od Arktike do Antarktike.

Hicks je prepričan, da je njihova študija dogodka neverjetno dobro pokazala na zapletene medsebojne povezave med podnebnimi spremembami, destabilizacijo ledenikov v kriosferi, premiki vodnih teles v hidrosferi in trdno Zemljino skorjo v litosferi.

zrušitev gore na grenlandiji
Foto: University College London (UCL)
zrušitev gore na grenlandiji
Foto: University College London (UCL)

Dogodek povzročil enega največjih cunamijev v novejši zgodovini

Da bi znanstveniki dognali, kako je silovit val potoval kar devet dni, so z matematičnimi modeli poustvarili kot plazu ob padcu v vodo enako oblikovanega fjorda (fjord je potopljena ledeniška dolina, ki jo je zalilo morje).

Rezultati so nakazali, da naj bi voda vsakih 90 sekund pljusknila naprej in nazaj, s tem pa povzročila vibracije v zemeljski skorji in posledično enega največjih cunamijev v novejši zgodovini, piše Sky News. Poustvarjena vibracija se je ujemala z zaznanim seizmičnim signalom.

V študiji, objavljeni v reviji Science, domnevajo, da se je val razširil čez 10 kilometrov fjorda. Voda je pljusknila kar 200 metrov v zrak, višina prvega vala cunamija pa naj bi bila kar 110 metrov, a se je ta v zgolj nekaj minutah zmanjšal na 7 metrov, v naslednjih dneh pa le še na nekaj centimetrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!